Met dit weer start de astronomische herfst

20 september 2022, 07:50

Vliegenzwammen. Foto: Johnny Willemsen

Na een mooie donderdag begint komende vrijdag de astronomische herfst. Of het weer zich hieraan gaat houden lees je in dit artikel.

Vrijdag 23 september om 3:04 uur in de nacht begint de astronomische herfst. De meteorologische herfst is al drie weken onderweg, want die begint altijd op 1 september.

Alles over hoe dit zit lees je in: is het vandaag al herfst of toch nog zomer?

Tot vrijdag is het rustig septemberweer. Vandaag komen nog enkele buien voor en wordt het 15 tot 17 graden. Morgen en donderdag worden droge dagen. Vooral donderdag is het daarbij vrij zonnig. Op veel plaatsen wordt het dan 18 of 19 graden. In Zuid-Nederland kan het regionaal 20 graden worden.

Meer details over het weer tot vrijdag lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Wandelen in het bos in de herfst. Foto: Jos Hebben.
Wandelen in het bos in de herfst. Foto: Jos Hebben.

Eerste dag herfst grotendeels droog

Om 3:04 uur in de nacht naar vrijdag varieert de temperatuur van ongeveer 8 graden in het binnenland tot zo’n 12 graden in de kustgebieden. Daarbij is het droog, wisselend bewolkt en waait er een zwakke wind uit zuidelijke richtingen.

Lees ook: Dit weer is normaal in de herfst.

Vrijdag zijn er zonnige perioden en geleidelijk krijgen we steeds meer sluierwolken. De zuidenwind trekt wat aan en ondanks de bewolking weet het kwik op te lopen tot ongeveer 19 graden. In het zuiden en zuidoosten wordt het met 20 graden een warme dag. Op veel plaatsen blijft het overdag droog. Later stijgt in het noordwesten de kans op wat regen.

Zaterdag komt het verspreid over het land tot een bui. Tussen de buien door zijn er soms lange droge perioden met zon. Zondag moeten we ook rekening houden met enkele buien. De maximumtemperatuur komt beide weekenddagen uit rond 17 graden.

Lees ook: Waarom worden de dagen in september zo snel korter?

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black