Kunstmatige wolken moeten Maleisië helpen

20 september 2019, 13:25

ANP-77756444-e1568964951440-1280x600

Een vliegtuig dat chemicaliën laat vallen – het is het Maleisische antwoord op de grote natuurbranden waar Zuidoost-Azië mee kampt. Ieder jaar zorgen branden, deels aangestoken om land klaar te maken voor landbouw, voor enorme luchtverontreiniging in de regio. Het doel van de chemicaliën: regen opwekken.

Bepaalde chemicaliën kunnen ervoor zorgen dat waterdruppels sneller vormen en dat het gaat regenen. De overheid in Kuala Lumpur hoopt dat kunstmatige regen de effecten van de branden zal verminderen. De rook heeft namelijk grote gevolgen op het toerisme in het land, een belangrijke peiler onder de Maleisische economie.

Vermindering van smog

“De regen kan de smog op korte termijn verminderen”, zegt Jailan Simon, hoofd van het Maleisische meteorologische instituut. Er zijn echter een boel mitsen en maren. “Het juiste type wolk is daarvoor nodig, precies genoeg luchtvochtigheid en de juiste stand en kracht van de wind.”

Dan is er nog een probleem: veel branden woeden in Indonesië, waar boeren massaal land aansteken om ruimte te maken voor nieuwe gewassen. “Als het vuur bij de bron blijft branden, helpt het opwekken van wolken maar heel tijdelijk.”

Foto: AFP

Door: ANP

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black