Weeronline
Weeronline

  Waarschuwing voor zware windstoten op vrijdag

  Aangemaakt: 20 sep 2018, 15:00 uur

  Morgen doet de herfst zijn intrede. Het wordt een zeer onstuimige dag, waarbij het in het binnenland vrij krachtig tot krachtig waait en in de kustgebieden is de wind hard tot stormachtig (7-8 Bft.). Aan de westkust van Noord-Holland en op de Wadden kan kortstondig stormkracht (9 Bft.) worden gemeten. In het binnenland is kans op zware windstoten van 75-90 km/uur en aan de kust van 80-110 km/uur. Op de Wadden en op het IJsselmeer zijn zeer zware uitschieters mogelijk van 100-130 km/uur.

  Morgen aan het begin van de ochtend trekt een regengebied razendsnel van west naar oost over het land. Voor de regenzone uit is het nog 17-20 graden. Daarna is het 14 graden in het noordwesten tot 17 in het zuidoosten. De wind piekt na de passage van het neerslaggebied. Zware tot zeer zware windstoten van 75-90 km/uur in het binnenland, 80-110 aan de kust en 100-120 km/uur op de Wadden kunnen stormschade veroorzaken. De westelijke helft van het land kan de regen en wind al tijdens de ochtendspits verwachten.

  Verwachting windstoten op 21 september om 9 uur Harmonie. In het binnenland volgen de zwaarste windstoten enkele uren later.

  In de middag minder wind – avond tweede windpiek

  Morgenmiddag verdwijnen de zware windstoten in het binnenland. Aan zee blijft het hard tot stormachtig waaien met kans op uitschieters van 75-100 km/uur. Vooral over het westen en noorden trekken enkele buien. In het zuiden is het overwegend droog met een mix van zon en stapelwolken. Het wordt ’s middags 15 graden op de Wadden tot 18 in Noord-Limburg.

  Morgenavond volgt een tweede windpiek. Dit komt door stevige buien met kans op onweer die over het westen en noorden van het land trekken. Er is kans op zware windstoten van 75-100 km/uur. In het Waddengebied, boven het IJsselmeer en aan de westkust van Noord-Holland kunnen zeer zware windstoten van 100-130 km/u voorkomen. Kortstondig kan ook weer stormkracht (9 Bft.) worden gemeten. In het zuiden en oosten blijft het op de meeste plaatsen droog en zijn de windstoten minder zwaar.

  Verwachting windstoten op 21 september 19 uur Harmonie. In het binnenland volgen de zwaarste windstoten iets later.

  Eerste officiële herfststorm?

  Of het vrijdag tot de eerste officiële herfststorm van 2018 komt is afwachten. Daarvoor moet het gemiddeld over een heel uur (bijvoorbeeld van 8:00-9:00 uur) op één van de windmeters van het KNMI met 9 Bft. waaien.

  Rustiger vaarwater op zaterdag

  In de avond en nacht naar zaterdag komt de wind tot bedaren. Zaterdag zwakt de wind zelfs af naar matig en er trekken wolkenvelden en enkele buien over het land. Tussendoor is ruimte voor de zon. Met maxima van 16-17 graden is het aan de frisse kant. Zondag zwelt de wind mogelijk weer flink aan, maar de weersverwachting voor de eerste dag van de astronomische herfst is nog altijd onzeker.

  Nood aan nieuwe sneakers? Haal nu je nieuwste Vans in huis mét korting dankzij deze unieke aanbiedingen!

  Door: Jaco van Wezel