Vakantieweer Europa: zomerse warmte in Zuid-Europese landen

20 april 2023, 07:30

Vakantieweer
Uitzicht bij de costa blanca Spanje. Foto: Adobe Stock / steftach

In eigen land hebben we nog niet kunnen genieten van warm lenteweer en echt aangenaam lijkt het de komende week ook niet te worden. Benieuwd of het in de rest van Europa beter toeven is? In dit artikel lees je alles over het vakantieweer in Europa.

Dit weekend krijgen de eerste scholen meivakantie en dat betekent dat menig vakantieganger weer een warme bestemming op zal zoeken. De hoogste temperaturen op het Europese vasteland vinden we deze dagen in Portugal en Spanje. Zo kan het in het binnenland van beide landen komende week tropisch warm worden. In Sevilla stijgt het kwik volgende week zelfs naar 33 graden. Hierbij schijnt de zon volop en voelt het dus al echt zomers aan.

Sevilla. Foto: Adobe Stock / triplebe
Sevilla. Foto: Adobe Stock / triplebe

Insmeren is zeker aan te raden

Aan de Spaanse costa’s is het heerlijk weer voor buitenactiviteiten. De temperatuur stijgt dagelijks naar 20 tot 25 graden. Het blijft overal droog en de zon maakt overuren. Zorg wel dat je je goed insmeert als je lang buiten bent. In Spanje is de zonkracht al zeer sterk en kan jouw onbeschermde huid al binnen een kwartier verbranden. Later in de week neemt de buienkans iets toe.

Lees ook: deze dorpen mag je niet missen in Spanje

Ook op de Canarische Eilanden is het goed toeven. Neerslag staat komende week niet op de planning en er is veel ruimte voor de zon. Met temperaturen die op de eilanden dagelijks oplopen naar 23 tot 27 graden is het heerlijk vakantieweer. Er staat wel regelmatig een stevig briesje uit het noorden die het voor het gevoel iets frisser maakt.

Prima vakantieweer in Griekenland en Italië

Aan de andere kant van de Middellandse zee is het ook mooi vakantieweer, maar vallen de temperaturen wel een stuk lager uit uit. In Italië stijgt het kwik in de nieuwe week dagelijks naar 17 tot 22 graden. De hoogste temperaturen vinden we op Sicillië. Hier kan het lokaal 25 graden worden. Het is hierbij vaak droog met een mix van zon en wolken. Lokaal valt een enkele bui, vooral in het binnenland is dit het geval.

In Griekenland is de buienkans iets groter. Dagelijks kunnen hier enkele buien vallen, vooral voor het vasteland is dit het geval. Toch zijn er ook genoeg droge dagdelen waarbij de zon flink schijnt. Met maxima die in Athene dagelijks uitkomen rond 22 of 23 graden is het perfect weer voor een stedentrip. De eilanden hebben nog wat betere papieren voor droge dagdelen met flink wat ruimte voor de zon. Het kwik stijgt hier dagelijks naar ruim 20 graden. Wel staat er regelmatig een stevige wind uit het noordwesten en dus is een extra jasje in de avonduren zeker aan te raden.

Paraplu mee tijdens stedentrip

Zoek jij het dichterbij huis op? Dan moet je rekening houden met een wisselvalliger weerbeeld en beduidend lagere temperaturen. Zo wordt het in Berlijn begin volgende week slechts 10 tot 12 graden met een flinke buienkans. Later in de week wordt het droger, zonniger en loopt de temperatuur iets op.

Regenachtige dag in Berlijn. Foto: Adobe Stock / Madrugada Verde
Regenachtige dag in Berlijn. Foto: Adobe Stock / Madrugada Verde

Ook in Londen en Parijs zijn zomerse taferelen ver te zoeken. Ook hier zijn vooral in het begin van de nieuwe week buien mogelijk. Vooral later in de week lijkt het vaker droog te zijn waarbij de zon af en toe doorkomt. In Londen stijgt het kwik in de tweede helft van de week dagelijks naar ruim 15 graden. In Parijs is het iets warmer met maxima die uitkomen rond 18 graden. Met een zonnetje erbij is het dan heerlijk weer om door de stad te wandelen.

Blijf jij in eigen land en wil jij weten wat voor weer het precies wordt? Dan kun je terecht in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven