Dit wordt het weer tijdens de Koningsspelen

22 april 2021, 08:15

Foto gemaakt tijdens de zevende editie van de Koningsspelen in 2019 in Breda. Foto: Henk Voermans

Jaarlijks worden op de laatste vrijdag voor Koningsdag de Koningsspelen georganiseerd. Aan deze sportdag met een oranje tintje doen duizenden basisscholen in Nederland mee. Aankomende vrijdag vindt de achtste editie van de Koningsspelen plaats. Maar is het ook lekker weer om buiten te sporten?

Na een afgelaste editie van de Koningsspelen in 2020 wordt het evenement dit jaar in aangepaste vorm hervat. Het Koningsontbijt, dat normaal gesproken voorafgaand aan de sportdag zou plaatsvinden, is wel afgelast. De (buiten)sportactiviteiten staan dit jaar dan ook centraal op het programma.

Weerbericht voor de Koningsspelen

Vrijdag is het wisselend bewolkt met in de zuidelijke helft van het land veel zonneschijn. Het noordoosten heeft de meeste wolken. Het blijft overal droog. De noordenwind zorgt ervoor dat het buiten fris aanvoelt. De temperatuur valt dan ook een aantal graden lager uit dan gebruikelijk is voor deze tijd van het jaar. Vrijdag wordt het maximaal 10 graden op de Waddeneilanden tot 13 of 14 graden in delen van Brabant, Limburg en Gelderland. Normaal is het 14-18 graden.

Foto gemaakt tijdens de zevende editie van de Koningsspelen in Zeeland. Foto: Piet Grim `s-Heerenbroek.
Foto gemaakt tijdens de zevende editie van de Koningsspelen in Zeeland. Foto: Piet Grim `s-Heerenbroek.

Wanneer de zon even schuilgaat achter de bewolking kan een extra laagje sportkleding goed van pas komen, zoals hier in Zeeland tijdens de Koningsspelen op 12 april 2019. Foto: Piet Grim `s-Heerenbroek.

Voor de Koningsspelen kunnen kinderen het beste een extra laagje sportkleding meenemen naar school zoals een sportjack of trainingsbroek. Zeker in de ochtend is het buiten nog niet zo warm met temperaturen onder 10 graden. Door de noordenwind valt de gevoelstemperatuur nog een paar graden lager uit. Eenmaal in beweging warmen de spieren het lichaam op en kan er makkelijk een laagje worden uitgedaan. Wanneer de zon in de middag een tijdje voluit schijnt, komt zonnebrandcrème ook goed van pas. Met UV-index 5 kan de huid zonder bescherming al na 20-40 minuten verbranden. Uit de wind en in de zon is het een aangename dag om buiten in beweging te zijn!

Tropische temperaturen met de Koningsspelen? Het is mogelijk!

Ook op Aruba, Bonaire, Curaçao en de kleinere eilanden in het Caribisch gebied zoals Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius worden de Koningsspelen georganiseerd. In Oranjestad (de hoofdstad van Aruba) is het vrijdag droog, flink zonnig en wordt het ongeveer 32 graden. In plaats van laagjes kleding is voldoende drinkwater en verkoeling tijdens het sporten nodig.

Foto gemaakt op het strand van Vlissingen tijdens de warmste editie van de Koningsspelen tot dusver. Foto: Anne-Marie van Iersel
Foto gemaakt op het strand van Vlissingen tijdens de warmste editie van de Koningsspelen tot dusver. Foto: Anne-Marie van Iersel

In 2018 was het erg warm tijdens de Koningsspelen en kon er in korte broek op de stranden gesport worden. Foto: Anne-Marie van Iersel

De warmste editie van de Koningsspelen op het Nederlandse vasteland vond plaats op 20 april 2018. In het binnenland was het toen op grote schaal zeer warm met maxima van 25 tot 28 graden. Arcen noteerde een nieuw dagrecord met maxima van 28,9 graden! De koudste Koningsspelen vonden plaats op 12 april 2019. Door Goede Vrijdag viel het evenement dat jaar vrij vroeg. In Enschede was het toen het koudst met maxima van slechts 6,8 graden. In Zeeland en Zuid-Holland werden de hoogste temperaturen bereikt, maar was het met maxima van 10,0 graden ook niet warm.

Meer weten over het weer in Nederland komende dagen? Lees dan het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Hoofdfoto: Henk Voermans

Author Image

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws

Bekijk alle nieuwsberichten next-arrow-blue

Weernieuws

Bekijk alle nieuwsberichten next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black