Ongebruikelijk hoge temperaturen in Australië

20 maart 2023, 14:00

Het is erg heet in delen van Australië. Foto: EPA/Nikki Short

Hoewel de zomer in Australië al voorbij is, heeft het land nog altijd te maken met zeer hoge temperaturen. Met name in het zuidoosten is het ongebruikelijk warm voor de tijd van het jaar. Het afgelopen weekend werden in het zuidoosten van het land temperaturen tot ongeveer 44 graden gemeten.

Volgens een meteoroloog van het Australische Bureau of Meteorology (BoM) werd zondag op tientallen plekken in de staat New South Wales de warmste maartdag ooit gemeten. Op sommige plaatsen was het tot 14 graden warmer dan gemiddeld. In het stadje Wagga Wagga werd het 39,9 graden, in Mildura in de staat Victoria werd het 42,5 graden. Ook in de deelstaat Zuid-Australië werd het erg warm, met 43,3 graden in Roxby Downs en 42,3 graden in Leigh Creek. In de Australische hoofdstad Canberra werd het zondag 37,4 graden, de warmste maartdag in 25 jaar en 0,1 graden onder het maartrecord van 37,5 graden.

De komende dagen wordt het volgens het BoM weer een stuk koeler in het zuidoosten van Australië. Wel is er dan kans op regen en (zware) stormen. In het westen van Australië blijft de hitte deze week nog wat langer aanhouden.

Ook op de langere termijn krijgt Australië te maken met bovengemiddelde temperaturen. Het BoM verwacht dat de herfst, die in Australië loopt van april tot juni, warmer dan gebruikelijk verloopt. Ook verwacht het weerinstituut dat het seizoen voor een groot deel van het land droger zal verlopen dan gewoonlijk.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black