Schitterend en warm wintersportweer in grote delen van de Alpen

20 februari 2023, 13:30

Mooie omstandigheden in het Franse skigebied Megève. Foto: Jaap van Bergen

Het is vaak op en top wintersportweer met zonovergoten dagen. Hier komen wel uitzonderlijk hoge temperaturen bij kijken. Of dat deze week ook zo blijft vertellen wij jou in deze wintersportverwachting.

Afgelopen weekend is het op sommige plekken in Oostenrijk zelfs zomers warm geworden. In Innsbruck steeg het kwik op zaterdag naar maar liefst 21,7 graden, de warmste februari dag ooit gemeten.

Komende dagen blijft een groot deel van de Alpen te maken hebben met flink wat ruimte voor de zon en hoge temperaturen. Al met al heerlijk weer om op de latten te staan, maar wel slecht voor de kwaliteit van vooral de laaggelegen pistes. In de dalen kan de temperatuur opnieuw oplopen tot ruim 15 graden. Hierdoor zullen veel pistes vaak zwaar en papperig zijn.

Ook hogerop in de bergen is het overdag vrij zacht. In Val Thorens, een dorp gelegen op ruim 2000 meter, is het dinsdag een graad of 6. In de nachten vriest het wel op uitgebreide schaal. De beste tijd om te gaan skiën is dus in de vroege uurtjes, nadat de pistes net geprepareerd zijn.

Tweede helft van de week ander weerbeeld

Vanaf woensdag zien we een lichte verandering in het weerbeeld. De bewolking neemt vanuit het westen toe en daarmee ook de wisselvalligheid. Aanvankelijk blijft het in een groot deel van de Alpen droog en in Oostenrijk kan je woensdag nog volop genieten van de zon. In de Franse Alpen valt wat lichte neerslag. Je moet wel vrij hoog zitten wil je dit in de vorm van sneeuw zien vallen. De sneeuwgrens ligt namelijk rond 2000 meter.

Donderdag is op meer plekken wat neerslag mogelijk. Hierbij daalt de temperatuur overal. De sneeuwgrens ligt dan tussen de 1500 en 1800 meter. Veel sneeuw valt er zeker niet. De meeste neerslag wordt verwacht in delen van de Franse en Zwitserse Alpen. Hier kan 5 tot lokaal 10 centimeter sneeuw vallen. In Oostenrijk kan het op veel plekken ook gewoon droog blijven. Wel zal het overwegend bewolkt zijn en daarmee is het minder mooi wintersportweer dan in de eerste helft van de week.

Sneeuwdump in het weekend?

In het weekend dalen de temperaturen verder. De kans op sneeuw neemt ook aanzienlijk toe. De sneeuwgrens daalt hierbij flink. Tot in de lagere dalen is dan sneeuw mogelijk en dat is in veel gebieden zeer welkom. . Het is nog zeer onzeker waar en wanneer de meeste sneeuw valt, maar er moet wel rekening mee worden gehouden dat vooral op zaterdag een flinke bak sneeuw kan vallen. Dit is ook de dag dat de meeste mensen zich naar de Alpen begeven. Check vooraf dus goed wat voor weer jij kunt verwachten en of jij misschien wel de sneeuwkettingen mee moet nemen.

Lees ook: in deze landen zijn winterbanden verplicht

Ook kouder dichtbij huis

In Winterberg is het deze dagen ook zeer zacht met temperaturen die zelfs op de toppen in de buurt van de dubbele cijfers uitkomen. Er kan nog wel geskied worden maar de omgeving kleurt inmiddels volledig groen. De komende dagen blijft het overwegend bewolkt maar neerslag valt er niet of nauwelijks.

Groene omgeving in Winterberg door zacht weer, 20 februari 2023. Bron: Feratel
Groene omgeving in Winterberg door zacht weer, 20 februari 2023. Bron: Feratel

Vanaf donderdag daalt de temperatuur aanzienlijk en richting het weekend blijft het zowel in de nachten als overdag vriezen. Hierbij neemt ook de wisselvalligheid toe en af en toe valt er wat lichte neerslag. Tot en met zondag kan er in totaal een centimeter of 10 vallen.

Ben jij een fanatieke wintersporter? Schrijf je dan in voor de wintersportnieuwsbrief van Weeronline. Zo blijf je op de hoogte van al het wintersportnieuws! 

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black