Extreem weer eist tientallen levens in Brazilië

20 februari 2023, 09:01

Vrouw houdt zich vast tijdens hevige regenval in Sao Paulo, Brazilië. Foto: Adobe Stock / Nelson Antoine

In Brazilië zijn flinke stortbuien en grote hoeveelheden regen per maand geen zeldzaamheid, maar wat er de afgelopen dag naar beneden is gekomen is ook voor Brazilië zeer uitzonderlijk. In sommige gebieden viel in een etmaal meer dan een maandhoeveelheid regen.

In de staat Sao Paulo is gister extreem veel regen gevallen. In de staat is op uitgebreide schaal 200 mm gevallen. Lokaal is zelfs 620 mm regen naar beneden gekomen. Dat is meer dan drie keer de hoeveelheid van wat er normaal in een februarimaand valt. Dit resulteerde in enorme overstromingen en aardverschuivingen. Hele wijken zijn overstroomd en in het noorden van de staat geldt in meerdere gebieden nu de noodtoestand. Twee zwaar getroffen steden, Sao Sebastiao en Bertioga, hebben alle carnavalsfestiviteiten afgezegd vanwege het noodweer.

Het extreme weer heeft inmiddels 36 levens gekost en nog honderden mensen worden vermist. In de getroffen gebieden worden ook de komende dagen nog onweersbuien verwacht waardoor het waarschijnlijk is dat het dodental verder op zal lopen.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black