weer Alpen voorjaarsvakantie

Wintersport: dit wordt het weer in de Alpen tijdens voorjaarsvakantie regio Midden en Zuid

Aangemaakt: 20 feb 2020, 06:43 uur

De weersverwachting voor de wintersport voor komende week heeft twee gezichten. In het weekend en het begin van volgende week is het op veel plaatsen in de Alpen zonnig. Halverwege de week nemen de neerslagkansen flink toe. Reizigers van en naar de Alpen moeten zondag rekening houden met regen in grote delen van Duitsland. 

Het is licht wisselvallig in de Alpen met vooral morgen in Oostenrijk neerslag. In de noordelijke regio’s valt regionaal 5-10 cm verse sneeuw, maar in de dalen valt regen of natte sneeuw bij temperaturen iets boven het vriespunt In de zuidelijke gebieden valt veel minder neerlag of blijft het zelfs nagenoeg droog.

Zonnig begin van voorjaarsvakantie

In grote delen van het Alpengebied is het zaterdag, zondag, maandag en dinsdag droog en zonnig. Het is wel aan de warme kant met in de middag in veel skidorpen, zoals Saalbach, Flachau en Fiss, maxima rond 10 graden. In de nachten vriest het overal en kunnen alle pistes weer worden geprepareerd.

De noordelijke delen van de Oostenrijkse Alpen maken vooral zondagavond en in de nacht naar maandag kans op wat neerslag. De vorstgrens ligt hierbij rond 1500 meter. In de dalen en op de lagere pistes zal dus veelal regen vallen.

Sneeuw vanaf woensdag

In de loop van de week bereiken neerslaggebieden vanuit het (noord)westen de Alpen. In de noordelijke delen van de Franse Alpen kan het dinsdagavond al gaan sneeuwen. Voor Oostenrijk staat vanaf woensdag dagelijks sneeuw op het programma.

Op de meeste pistes zal nagenoeg alle neerslag als sneeuw vallen. Op lagergelegen pistes en in dorpen die lager dan 1000 meter liggen valt soms ook tijdelijk natte sneeuw of regen.

In het algemeen valt in de westelijke en noordelijke Alpenregio’s veel meer dan in het zuiden. In het noorden van de Franse Alpen en de noordelijke regio’s van Oostenrijk kan plaatselijk in drie dagen tijd een halve meter sneeuw vallen. In bijvoorbeeld de Italiaanse Alpen, zoals Alta Badia, zal de sneeuwval op de meeste plaatsen zeer beperkt blijven.

Weer onderweg van en naar de Alpen

Iedereen die vrijdagmiddag, vrijdagavond of zaterdag richting de Alpen rijdt heeft grotendeels droog weer. Snelle mensen die vrijdagavond al in Oostenrijk aankomen moeten daar nog wel rekening houden met een laatste winterse bui.

Reis je komend weekend juist terug, dan is het gunstiger om zaterdag te reizen. Zondagmiddag en -avond is het in Nederland, België, Midden- en Noord-Duitsland onstuimig en kletsnat.

Dooi tast pistes Sauerland aan

Op de pistes in Winterberg (Sauerland) ligt wat sneeuw, maar dit weekend zullen regen en fikse dooi de pistes flink aantasten. Halverwege komende week wordt het kouder en gaat neerslag weer over in sneeuw. De pistes zullen verbeteren, maar lekker skiweer wordt het niet. Het sneeuwt namelijk dagelijks en het waait ook vaak stevig.

Foto: snowplanners.com

Door: Johnny Willemsen