5 tot 12 graden vorst vanaf komend weekend

07 februari 2019, 14:56

Schaatspret-Bart-Goudeseune-1280x600

Een nieuwe winterperiode met matige tot lokaal strenge vorst dient zich aan. Vanaf de nacht van vrijdag op zaterdag vriest het ’s nachts op grote schaal 5 tot 8 graden en na het weekend komen de minima lokaal zelfs uit onder -10 graden! ’s Nachts groeit het ijs snel, maar overdag tast lichte dooi het ijs mogelijk wat aan. IJsclubs met opgespoten banen gaan dit weekend open. Ook op ondergelopen weilanden met een ondiepe laag water kan vanaf zondag geschaatst worden.

Deze werkweek vriest het ’s nachts al licht tot lokaal matig, met op grote schaal -2 tot -6 graden. Tijdens deze nachten vormt ijs, maar overdag dooit dit bij maxima van 4 à 5 graden en veel zonneschijn voor een groot deel weer weg. Vanaf donderdag is de wind merkbaar aanwezig, waardoor het voor het gevoel de hele dag blijft vriezen.

Koudste periode winter: -10 tot -15 graden voor het gevoel

Vanaf vrijdag voert een matige tot vrij krachtige oosten- tot noordoostenwind vrieslucht afkomstig vanuit Siberië aan. Dit resulteert dit weekend in minima van -5 tot -8 graden en maandag- en dinsdagochtend vroeg kan het lokaal ruim 10 graden vriezen. In de nieuwste verwachting komt het Weeronline-weermodel met een lokale -13 graden! De schrale wind veroorzaakt gevoelstemperaturen van -10 tot -15 graden. Gevoelstemperaturen van -15 graden hebben we deze winter nog niet gehad. Het koudst is het precies wanneer veel mensen onderweg zijn naar school of werk. Als het op één van de KNMI-stations afkoelt beneden -10 graden noteren we de eerste lokale strenge vorst van deze winter.

Overdag schijnt de zon uitbundig en stijgt de temperatuur flink. Vrijdag en zaterdag wordt het maximaal 2 tot 4 graden. Zondag, maandag, dinsdag en woensdag komt de temperatuur slechts kortstondig rond of iets boven het vriespunt uit. Op deze dagen kan ijs flink aangroeien. Doordat de lucht erg droog is zal het ijs ook bij temperaturen boven nul niet of nauwelijks smelten. De wind veroorzaakt ’s middags gevoelstemperaturen rond -5 graden.

Open water vriest moeizaam dicht door stevige wind

Of we massaal op de schaats komen hangt af van de duur van deze winterse periode. De meeste weermodellen schetsen nu dat het na volgende week woensdag wat minder koud wordt met maxima die overdag weer duidelijk boven nul komen. ‘s Nachts blijft het wel flink vriezen, maar het ijs zal door dooi overdag slechts langzaam aangroeien.

Op basis van de huidige verwachting zit schaatsen op groot open water er niet direct in. Dooi overdag en vooral de vrij stevige wind zijn spelbreker. Doordat het water in beweging blijft vriest het niet snel dicht of kan gevormd ijs afbrokkelen.

Nieuwe kans voor marathon op natuurijs

IJsbanen waar het water laagje voor laagje wordt opgespoten hebben geen last van de harde wind. Op één van deze banen zou de eerste marathon op natuurijs georganiseerd kunnen worden. Ook op beschutte ijsbanen die onder water worden gezet en op ondergelopen weilanden die in de luwte liggen zal vanaf zondag hier en daar geschaatst kunnen worden.

Haal voor de vorst nog snel je gereedschap in huis! Geniet van onze speciale aanbieding bij Praxis en shop mét korting!

Foto: Bart Goudeseune

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black