Astronomische winter begint allesbehalve winters

20 december 2022, 07:30

Actueel
Het is voorlopig regenachtig en zacht winterweer. Foto: Jos Hebben

Op 21 december om klokslag 22:48 uur begint de astronomische winter. Van winterweer is geen sprake meer. Met regen, wind en vrij hoge temperaturen is het weerbeeld herfstachtig. Ook tijdens de kerstdagen is het vrij zacht en is van winterweer geen sprake. De astronomische winter duurt tot 20 maart 2023 22:24 uur.

Woensdag begint de astronomische winter. Om 22:48 uur staat de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring. Bij ons staat dan de zon in de middag het laagst boven de horizon. Met ruim 7,5 uur licht beleven we woensdag de kortste dag van het jaar en vanaf volgende week gaan de dagen weer lengen.

Tijden van zonsopkomst en zonsondergang voor Midden-Nederland. In het noorden duren de dagen in het winterhalfjaar korter en in het zomerhalfjaar langer.
Tijden van zonsopkomst en zonsondergang voor Midden-Nederland. In het noorden duren de dagen in het winterhalfjaar korter en in het zomerhalfjaar langer.

De eerste dagen merken we daar niet veel van, want in de ochtenden blijft het zelfs nog wat langer donker. Tijdens de laatste dagen van het jaar komt de zon pas om 8:48 uur op. Tijdens de middaguren blijft het alweer wat langer licht. Rond 13 december ging de zon het vroegst onder. Om 16:28 uur ging toen de zon al onder. Aan het eind van het jaar gaat de zon om 16:38 uur onder.

Lees ook: Wat zijn de donkere dagen voor kerst

Zacht en wisselvallig

Het weerbeeld ziet er tijdens de start van de astronomische winter wisselvallig uit. De dag start droog met wolken, mist en later regionaal wat zonneschijn, maar in de middag neemt de bewolking weer toe en volgt regen. De temperatuur loopt op naar 8 tot 10 graden. Daarmee start de winter zacht, want temperaturen van 5 of 6 graden zijn normaal bij het begin van de winter.

Lees ook: Is het nu winter of herfst?

Ook in het kerstweekend geen winterweer

In de aanloop naar kerst is ook geen winterweer te bespeuren. Het blijft een komen en gaan van regengebieden met tussendoor slechts af en toe wat zon. Ook blijft het zeer zacht voor de tijd van het jaar met temperaturen donderdag van 9 tot 12 graden. Vrijdag kan het in het zuiden zelfs 13 graden worden.

In het lange kerstweekend blijft het waarschijnlijk zacht met temperaturen veelal tussen 8 en 12 graden. Er is een kleine kans dat de temperaturen wat lager uitpakken, vooral op maandag tweede kerstdag. Het weerbeeld blijft wisselvallig met af en toe regen, maar ook droge perioden met soms zonneschijn.

De details voor het weer komende dagen lees je in het meest uitgebreide van Nederland.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven