Astronomische winter start zacht en wisselvallig

20 december 2019, 20:52

weerfoto201219-1280x600

Aanstaande zondag begint de astronomische winter, maar van winterweer is voorlopig geen sprake. Met temperaturen van 8-9 graden is het zachter dan gebruikelijk en ook in de nacht is het kwik ruim boven nul. Ook tijdens de Kerstdagen is de temperatuur boven normaal met maxima van 7-8 graden. Daarbij is het wisselvallig met kans op regen, maar er zijn ook droge dagdelen met zon. De astronomische winter duurt tot en met 20 maart 2020.

Zondag begint de astronomische winter. Om 5:19 uur staat de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring. Met ruim 7,5 uur licht beleven we zondag de kortste dag van het jaar en vanaf volgende week gaan de dagen weer lengen. Eerst merken we het nog niet echt, want in de ochtend blijft het zelfs nog wat langer donker. Pas 30 december wordt de meest late zonsopkomst genoteerd. En in de eerste week van januari komt de zon heel langzaam weer wat eerder op.

Zacht en wisselvallig

Het weerbeeld ziet er tijdens de start van de astronomische winter bewolkt uit en in de ochtend regent het enige tijd. Later volgen enkele buien, maar met wat geluk schijnt tussendoor ook af en toe de zon. De temperatuur stijgt naar 8-9 graden. De zuidenwind is zwak tot matig, in de middag draait de wind geleidelijk naar het zuidwesten tot westen en neemt in kracht toe.

Deze vrijdag is het zeer zacht voor december met 12-14 graden. Het is bewolkt en vanuit het zuidwesten trekt een regengebied over het land naar het noordoosten. In het noordoosten blijft het vanochtend droog. De zuidoostenwind waait stevig en is matig tot vrij krachtig boven land en krachtig tot soms hard aan zee, windkracht 6 tot 7.

weerfoto2012191

Foto: Jolanda Bakker

Zaterdag is de beste dag van het weekend

De beste dag van het weekend is de zaterdag. Er zijn wel veel wolkenvelden, maar het is op veel plaatsen droog en soms kan de zon even doorbreken. In het noordwesten is de kans op een bui wat groter. Het blijft zacht met 9-10 graden. In de avond neemt de bewolking toe en stijgt vanuit het zuidwesten de kans op regen.

Ook tijdens de Kerstdagen is het zacht met temperaturen van 7-8 graden. Het weerbeeld is wisselend. Er is kans op regen, maar er zijn ook droge dagdelen met zonneschijn. Houd het actuele weerbericht in de gaten voor de details tijdens de feestdagen.

Lees wat het verschil is tussen de astronomische en de meteorologische winter.

Hoofdfoto: Erica van Leeuwen

Door: Rico Schröder

Reageer via Facebook