Weekverwachting: na winter weer herfst

20 november 2022, 19:15

Weekverwachting
Wandelen met een paraplu op een regenachtige dag. Foto: Corry van Daalen

Na een koud weekend met matige vorst en regionaal wat sneeuw staat er voor komende week wisselvallig weer op het programma. Maandag is het in een deel van het land nog behoorlijk koud, maar naarmate de week vordert wordt het zachter. In deze weekverwachting lees je hoe zacht het wordt en wanneer de grootste regenkansen zijn.

De wind waait deze week weer veelvuldig uit het zuiden of zuidwesten. De temperaturen gaan dan ook omhoog. Vanaf donderdag liggen de maxima tussen 9 en 12 graden en wordt het in de nachten niet kouder dan een graad of 6. Ter vergelijking: maxima rond 8 graden en minima rond 3 graden zijn gebruikelijk eind november.

Het weerbeeld is deze week wisselvallig, maar niet per se kletsnat. Soms passeert een regengebied en valt er een paar uur regen, maar er zijn ook droge dagdelen met af en toe zon. De tendens, ongeveer vanaf vrijdagmiddag, is een toenemende kans op droger weer.

Eerst nog een beetje winter in delen van het land

Vanavond en vannacht is het winters in delen van het land. Vooral in het noorden en oosten kan het af en toe sneeuwen bij temperaturen rond of net onder het vriespunt. In het westen en zuiden is het net iets minder koud en valt neerslag voornamelijk in de vorm van regen. In Zuid-Nederland is het zelfs 4 tot 8 graden en in Zeeland mogelijk zelfs nog iets warmer.

Lees ook het uitgebreide weerbericht Nederland.

Maandag van alles wat

Maandag kent het weerbeeld allerlei ingrediënten. Vooral in de noordoostelijke helft van het kan regionaal mist voorkomen. Ook zijn er in de ochtend enkele buien. In Noord-Nederland kan dit nog wat (natte) sneeuw opleveren. In de middag bereikt een regengebied vanuit het zuidwesten ons land en in de avond zijn er perioden met regen. Daarbij is het in het noordoosten nog altijd slechts een graad of 2. In het zuiden, midden en westen van het land is het maandagavond 5 tot 8 graden.

Dinsdag wordt het 7 graden in het noorden tot 9 graden in Zeeland. Het is zwaar bewolkt met enkele buien. In de loop van de dag komt er ook wat ruimte voor de zon, vooral in de westelijke delen van het land. De wind is matig van kracht en waait uit het zuiden.

Regengebied trekt over het land op woensdag

Woensdag start waarschijnlijk droog, maar in de loop van de dag trekt een regengebied van west naar oost over het land. Het wordt een graad of 9 en de matige wind draait van zuid naar zuidwest. Aan zee kan het ’s avonds krachtig waaien uit het zuidwesten, windkracht 6.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven