Weeronline
Weeronline
  gevaarlijke ziekten door opwarming

  ‘Toename voor dier en mens gevaarlijke ziekten door opwarming’

  Aangemaakt: 20 nov 2020, 11:04 uur

  Wetenschappers waarschuwen dat de opwarming van de aarde kan zorgen voor een toenemende verspreiding van gevaarlijke ziekten onder dieren in het wild. Net name dieren in koude gebieden in het noorden en in hooggelegen gebieden lopen het risico zulke door parasieten overgedragen ziekten op te lopen, staat in een studie die vrijdag gepubliceerd is in het tijdschrift Science.

  In de komende vijf decennia zullen als gevolg van klimaatverandering infectieziekten onder dieren zich sneller en makkelijker verspreiden, schrijven ze. Die worden veroorzaakt door bacteriën, schimmels, virussen en besmettelijke wormen. Zorgelijk voor dieren én mensen.

  “We weten dat 75 procent van de opkomende infectieziekten een oorsprong heeft in het wild”, zegt Jason Rohr van de University of Notre Dame in Indiana, een van de onderzoekers. Hij doelt daarmee onder meer op COVID-19, een infectieziekte die door dieren is overgebracht op de mens. “We zouden ons zorgen moeten maken over onze eigen gezondheid als we onderzoeken zien die suggereren dat er een toename van infectieziekten bij dieren in het wild kan komen.”

  Lees ook: zo beïnvloedt het weer de verspreiding van het coronavirus.

  Als de uitstoot van koolstof en de opwarming van de aarde zich in het huidige tempo voortzet, zullen parasieten “sterk” in aantal toenemen. Sommige zouden tegen 2070 bijna in aantal kunnen zijn verdubbeld, vooral op koude en bergachtige locaties. Daar loopt de temperatuur namelijk langzaam op en kunnen parasieten, zoals teken, zich onder opwarmende omstandigheden sneller voortplanten en ontwikkelen. “Warm weer creëert de perfecte conditie voor parasieten om zich te vermenigvuldigen in noordelijke gebieden waar ze voorheen misschien niet konden gedijen,” aldus onderzoeker Jeremy Cohen van de Universiteit van Wisconsin.

  Lees ook: opwarming van de aarde leidt tot heftigere tropische cyclonen.

  Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP