Weeronline
Weeronline
  sneeuwstorm

  Russische regio bedekt onder laag ijs na hevige sneeuwstorm

  Aangemaakt: 20 nov 2020, 14:03 uur

  Duizenden inwoners van de regio Primorsky in het uiterste oosten van Rusland zitten zonder water en elektriciteit na buitengewone ijs- en zware sneeuwstorm. In het gebied is de noodtoestand uitgeroepen, lieten lokale autoriteiten donderdag weten.

  In de havenstad Vladivostok zijn elektriciteitskabels bedekt met een twaalf millimeter dikke laag ijs. Ook zijn wegen versperd door bevroren omgevallen bomen. Op videobeelden is te zien hoe auto’s na twee dagen van sneeuw en ijsregens volledig zijn ingekapseld. Vrieskou is voor de regio niet uniek, maar de ijslaag die nu over het gebied ligt zou in de afgelopen 30 jaar niet zijn voorgekomen. De marine en het leger zijn ingezet om de inwoners te helpen en te voorzien van spullen om zich tegen de kou te beschermen.

  Alleen al in Vladivostok zitten meer dan 150.000 mensen zonder stroom. Volgens de Russische vice-minister van Energie zou het nog enkele dagen kunnen duren voordat dat probleem opgelost is.

  Het barre weer dat donderdagavond begon, is het gevolg van een ‘botsing’ tussen een cycloon met hete lucht. Dit is veroorzaakt door een lagedrukgebied, en een anticycloon met koude lucht, veroorzaakt door een hogedrukgebied.

  Foto: ANP / EPA / Salvatore Di Nolfi

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP