Weeronline
Weeronline
  Elfstedentocht

  Ook qua vorst is kans op Elfstedentocht ‘nihil’

  Aangemaakt: 20 nov 2020, 08:54 uur

  Een Elfstedentocht zit er voorlopig niet in vanwege de situatie rondom het coronavirus. Maar het was sowieso de vraag of de schaatsen deze winter onder gebonden kunnen worden. Want strenge vorst zit niet in de planning. De kans op een dikke laag ijs zelfs “bijna nihil”.

  De wintermaanden worden waarschijnlijk zacht tot zelfs zeer zacht. Van vorst is weinig sprake. De kans dat we deze winter kunnen schaatsen, is erg klein. Laat staan dat er een dikke laag ijs ontstaat die nodig is voor een Elfstedentocht. De relatief hoge temperaturen hebben te maken met de wind die waarschijnlijk regelmatig uit het zuiden of westen komt. Die blaast daarmee zachte lucht vanaf de oceaan naar ons land.

  December lijkt de ‘koudste’ maand te worden, maar ook dan zit de temperatuur regelmatig in de dubbele cijfers. ’s Nachts is er nauwelijks vorst en zullen de schaatsen vermoedelijk in het vet moeten blijven. Januari en februari worden zelfs nog zachter, en ook een stuk natter.

  Lees alle details over aankomende winter in onze seizoensverwachting. 

  Gaat de elfstedentocht door?

  De Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden besloot donderdag dat de Elfstedentocht in de huidige situatie rondom het coronavirus niet door kan gaan. Vooral de anderhalvemeterregel is een groot probleem. Het bestuur sluit niet helemaal uit dat er nog een Elfstedentocht komt dit seizoen, bijvoorbeeld in januari of februari. Dat zou, afgezien van voldoende ijs, alleen kunnen als de maatregelen tegen het virus verdwijnen of worden aangepast.

  Er zijn aangepaste Elfstedentochten overwogen, bijvoorbeeld alleen wedstrijdschaatsers, geen publiek of minder deelnemers, maar het bestuur zegt in deze alternatieven geen optie te zien. “Een Elfstedentocht is geen echte Elfstedentocht zonder publiek of met slechts een deel van het deelnemersveld.”

  Lees ook: wat voor weer is er nodig voor een Elfstedentocht?

  Foto: ANP / Anton Kappers

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP/Weeronline