Weeronline
Weeronline
  Dodental orkaan Iota loopt op

  Dodental orkaan Iota loopt verder op, duizenden mensen dankloos

  Aangemaakt: 20 nov 2020, 10:27 uur

  Reddingswerkers zoeken in Midden-Amerika nog altijd onder een dikke laag modder naar lichamen na de verwoestende orkaan Iota. Het dodental door orkaan Iota loopt inmiddels op tot 44 en de autoriteiten verwachten dat dit aantal de komende dagen verder zal stijgen als reddingswerkers de geïsoleerde dorpen bereiken.

  Volgens de eerste schattingen van UNICEF zijn 4,6 miljoen mensen in de regio getroffen door de orkaan die maandag als orkaan van de vierde categorie aan land kwam en Nicaragua, Honduras en El Salvador zwaar trof. De meeste doden vielen in Nicaragua en Honduras.

  De Hondurese president Juan Orlando Hernandez deed donderdag een dringend verzoek om internationale hulp. “We bevinden ons in een situatie van grote rampspoed en we hebben de wereld nodig om ons te helpen ons land weer op te bouwen”, vertelde hij op een persconferentie.

  Als gevolg van Iota, de zwaarste orkaan uit de geschiedenis van Midden-Amerika, kwamen grote gebieden onder water te staan. De zware regenval overspoelde talloze dorpen en er ontstonden modderstromen en aardverschuivingen. Zo’n 160.000 Nicaraguanen en 74.000 Hondurezen moesten hun huizen verlaten en zijn opgevangen in opvangcentra. Vele huizen zijn door het natuurgeweld weggevaagd, net als bruggen en wegen. Volgens de autoriteiten is de schade “catastrofaal”.

  Foto: ANP / EPA / Cairo Jarquin HANDOUT

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP