Weeronline
Weeronline
  storm

  Eerste officiële zware storm van het najaar

  Aangemaakt: 20 nov 2016, 11:14 uur

  Het was vandaag niet alleen de eerste najaarsstorm van het jaar, maar ook gelijk een zware storm. We spreken van een zware storm omdat in IJmuiden tussen 12:00 en 13:00 uur gemiddeld 10 Bft. stond. In Vlissingen kwam het als eerste tot een officiële storm. Daar werd tussen 10:00 en 11:00 uur gemiddeld windkracht 9 gemeten.

  Stormkracht (9 Bft.) werd later op de dag ook bereikt in: Hoek van Holland, Den Helder en Vlieland. Bovendien kwamen zware tot zeer zware windstoten voor. De zwaarste windstoot bedroeg 134 km/uur en werd waargenomen in IJmuiden. Ook in het binnenland kwamen zware windstoten voor. In Deelen werd een windstoot van 100 km/uur gemeten.

  De zwaarste windstoten op een rij:

  PlaatsProvincieWindstoot (km/uur)
  IJmuidenNoord-Holland134
  Hoek van HollandZuid-Holland119
  VlissingenZeeland107
  VoorschotenZuid-Holland105
  LelystadFlevoland103
  BerkhoutNoord-Holland101
  Den HelderNoord-Holland101
  DeelenGelderland100

  Vooral de laatste is bijzonder. Niet vaak worden zware windstoten van 100 km/uur zo ver landinwaarts gemeten.

  Eerste storm een maand te laat

  Normaal hebben we de eerste herfststorm half oktober. Dit najaar is de eerste storm dus een maand later aan dan gebruikelijk. Niet elk jaar beleven we in Nederland overigens een officiële herfststorm. Sinds 1981 kwam het tijdens 7 herfsten niet tot storm. De laatste herfst zonder storm beleefden we in 2007. Vorig jaar was de eerste storm op 15 november en in 2014 op 22 oktober.

  Laatste storm op Tweede Paasdag, meeste stormen in de winter

  De meeste en zwaarste stormen komen niet in de herfst, maar in de winter voor! De winter telt twee keer zoveel stormen als de herfst. Ook in de lente stormt het soms, maar de helft minder dan in de herfst. Een zomerstorm is een zeldzaamheid. In 2015 maakten we de allerzwaarste julistorm ooit gemeten mee.

  De meest recente storm in ons land beleefden we op 28 maart van dit jaar. Het was toen Tweede Paasdag en het zogenaamde dagjesverkeer ondervond veel hinder van Paasstorm.

  Wat zijn de records wat betreft windstoten in Nederland? Lees het in het artikel over de weerrecords van Nederland.

  Door: Johnny Willemsen