Donderdag zware ochtendspits door slecht weer

20 oktober 2021, 11:40

Ondanks dat het in een groot deel van het land herfstvakantie is zal het weer donderdagochtend voor een zeer drukke ochtendspits zorgen. Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel.

Donderdag trekken in de nacht en ochtend stevige buien over het land. Het regent af en toe flink door en de natte omstandigheden zullen voor hinder zorgen in het verkeer. Ook is bij deze buien kans op onweer.

Niet alleen de regen is een aandachtspunt. Ook de vlagerige wind speelt een belangrijke rol. In de nacht wakkert de wind vanuit het zuiden al flink aan. Boven land komt een vrij krachtige tot krachtige zuiden- tot zuidwestenwind (5-6 Bft) te staan, aan zee wordt de wind hard tot stormachtig (7-8 Bft). Het is niet uitgesloten dat een enkel meetstation aan de Nederlandse kust in de late nacht en ochtend kortstondig stormkracht meet, 9 Bft.

Bij de wind treden windvlagen op van 75 tot 100 km/uur. De zwaarste rukwinden komen langs de kust voor, maar ook dieper in de zuidelijke provincies zijn in de nacht en ochtend zware windstoten mogelijk van ruim 75 km/uur.

In de loop van de ochtend draait de wind naar westelijke richtingen en aan zee naar het noordwesten. Het eerst gebeurt dat in het westen van het land. De wind neemt dan nog niet af, het blijft nog lang onstuimig en vooral in de middag krijgen de noordwestelijke kustgebieden er van langs.

Windwaarschuwing A15 Europoort Maasvlakte

Foto: Joost Mooij

Problemen door zware windstoten

De verwachte windstoten kunnen lokaal voor schade zorgen. Zware windstoten kunnen bij bomen die nog deels in blad staan voor afgerukte takken zorgen. Ook losse objecten op straat zoals lege vuilcontainers, licht bouwmateriaal en dergelijke kunnen aan de wandel gaan. Het is verstandig om vandaag nog even een rondje door de tuin te doen en te kijken of er niet nog iets moet worden opgeruimd of uit de wind worden gezet. Morgen kan het zomaar ergens anders staan of liggen.

Zware windstoten

Pas op met aanhangers

Voertuigen met aanhangers en caravans moeten eveneens extra alert zijn. De windstoten kunnen in de kustprovincies en rond het IJsselmeer voor problemen zorgen op bijvoorbeeld de dijken en bruggen in Zeeland en Zuid-Holland. Komt het meest heftige scenario uit dan is het goed mogelijk dat de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen zelfs enige tijd gesloten wordt.

Avondspits ook nog problemen

Gedurende de avondspits op donderdag waait het nog steeds fors en vallen er buien. De kans is groot dat ook dan het verkeer nog hinder ondervindt van de weersomstandigheden en dat er extra reistijd moet worden ingecalculeerd.

Op de hoogte blijven van de meest actuele weersverwachting voor jouw regio? Je leest het in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Hoofdfoto: J. de Jong

Door: Raymond Klaassen

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black