Weeronline
Weeronline
  woensdag zware windstoten

  Woensdag kans op zeer zware windstoten

  Aangemaakt: 21 okt 2020, 08:30 uur

  Woensdag wordt een onstuimige herfstdag met in de loop van de middag en in de avond in de kustprovincies, rond het IJsselmeer en in Friesland kans op zware windstoten van 75-90 km/uur. Aan de noordwestkust komt het wellicht tot zeer zware windstoten van 100 km/uur. Ook is er een kleine kans op zuidwesterstorm.

  De dag start morgen bewolkt en regenachtig. In de middag klaart het vanuit het zuiden op en is er een mix van zon, wolken en een enkele bui. De zuidwestenwind neemt flink toe en wordt aan zee hard tot stormachtig met zware windstoten tot 90 km/uur. Wat verder landinwaarts komen in de westelijke provincies, rond het IJsselmeer en in delen van Friesland zware windstoten voor van 75 km/uur.

  Aan het eind van de middag en de eerste helft van de avond is aan de noordwestkust zelfs kans op tijdelijk zeer zware windstoten van 100 km/uur. In de kustprovincies en rond het IJsselmeer zijn zware windstoten mogelijk van 75-85 km/uur.

  Lees ook: komen zware stormen het vaakst in de herfst voor?

  Kleine kans op officiële storm

  Op de Noordzee komt tijdelijk een zuidwesterstorm te staan. Mogelijk tikt de windkracht ook op waarneemstations aan de noordwestkust even stormkracht aan. De kans dat het tot een officiële storm komt is slechts 20%. Hiervoor moet het een periode van minstens een heel uur gemiddeld met windkracht 9 waaien op een KNMI-waarneemstation op land. Waarneemstations op boorplatformen in de Noordzee tellen hierbij niet mee.

  In de tweede helft van de avond is het nog flink onstuimig met vooral op de Wadden nog (zeer) zware windstoten. Aan het eind van de avond en in de nacht naar donderdag neemt de wind geleidelijk verder af in kracht.

  Niet de eerste storm dit najaar

  Mocht het tot storm komen dan is het de tweede storm van dit najaar. Op 25 september kwam het namelijk ook tot storm.

  Voor de verdere vooruitzichten lees je het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

  Foto: ANP / Robin Utrecht

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Johnny Willemsen