Zonnig en koud in de Alpen

20 januari 2023, 14:00

Kaiserwetter in de Alpenlanden. Foto: Adobe Stock / Thomas

Terwijl ons land vandaag regionaal wit kleurt is het ook in de Alpen volop aan het winteren. Niet vanwege sneeuwval, maar vanwege de lage temperaturen waar heel de Alpen mee te maken hebben. In dit artikel vertellen wij jou de details.

De afgelopen tijd is er flink wat sneeuw gevallen in de Alpen. Hierdoor zijn de matige sneeuwcondities van begin deze maand verdwenen. Voorlopig heeft een groot deel van de Alpen te maken met een beduidend rustiger weertype.

Sneeuwgrens tot in de lagere dalen

Het weekend verloopt rustig en zeer koud. Met name in de Franse en Zwitserse Alpen is sprake van echt Kaiserwetter. Het zonnetje schijnt regelmatig en dus lijkt het schitterend weer om op de latten te gaan staan. De temperaturen maken het echter niet altijd even fijn om buiten te zijn. Door een combinatie van een stevige wind en lage temperaturen voelt het zeer koud aan. Zo kan het in het bekende Val Thorens overdag aanvoelen als -20 graden. Met deze temperaturen is het dus zeker verstandig om flink wat verschillende lagen aan te doen.

In Oostenrijk is het vaker bewolkt en valt dit weekend wat sneeuw. De meeste sneeuw is weggelegd voor de noordkant van de Oostenrijkse Alpen. Tot en met zondagavond kan 10 tot lokaal 20 cm sneeuw gaan vallen. Ook aan de noordkant van de Zwitserse Alpen kan wat sneeuw vallen. De hoeveelheden blijven hier echter beperkt tot een centimeter of 5. De sneeuwgrens ligt hierbij tot in het laagland en dus kunnen ook de lagere dalen op wat sneeuw rekenen.

Aanhoudend winters

Na het weekend blijft het voorlopig volop winterweer. Wederom blijven de Zwitserse en Franse Alpen de beste papieren hebben voor zonnige momenten. Ook in Oostenrijk blijft het overwegend droog maar komt wel wat vaker bewolking voor. De zuidkant van de Alpen krijgen wel te maken met enkele neerslaggebieden. In de Dolomieten en in Karinthië kan begin volgende week sneeuw vallen. Lokaal zijn enkele tientallen centimeters mogelijk. Het blijft koud met temperaturen die overdag overal onder het vriespunt liggen. Op 1500 meter ligt het kwik dinsdag in de Oostenrijkse Alpen rond -5 graden. In de nachten is regelmatig sprake van zeer strenge vorst.

Dik pak sneeuw in Winterberg

Ook dichter bij huis kun je weer volop skiën. In Winterberg ligt namelijk een vers pak sneeuw. Komende week blijft het zowel overdag als in de nachten vriezen en dus zullen de sneeuwcondities goed blijven. De sneeuwkanonnen draaien in de nachten op volle toeren om de sneeuwlaag op de pistes nog wat aan te dikken.

Flink wat verse sneeuw in Winterberg. Bron: Feratel
Flink wat verse sneeuw in Winterberg. Bron: Feratel

Ben jij een echte sneeuwfan? Schrijf je dan in voor de wintersportnieuwsbrief van Weeronline. Zo blijf je op de hoogte.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black