Zo zwaar worden de windstoten vannacht en donderdag overdag

20 januari 2021, 12:31

0cb9f568-stormachtig-1280x600

Het lijkt wel herfst! Komende nacht wordt het zeer onstuimig met buien en flink wat wind. Bij dit stormachtige weerbeeld is kans op zware windstoten. In dit artikel lees je waar en hoe hard het precies gaat waaien.

Vandaag waait het al de hele dag stevig, maar in de nacht naar donderdag zwelt de wind echt aan. Ook neemt de kans op buien toe en dit luidt een zeer onstuimige tweede helft van de nacht in. Dit onstuimige weer wordt veroorzaakt door een storm die de naam Christoph heeft gekregen en in het Verenigd Koninkrijk al voor flink wat regen zorgde. Benieuwd waar die naam precies vandaan komt? Dat lees je hier: waarom krijgen sommige stormen in Nederland een naam?

Kans op zware windstoten

Tijdens het tweede deel van de nacht is het zeer onstuimig en trekken pittige buien over het land waarbij het soms met bakken uit de lucht komt. In het binnenland waait een vrij krachtige tot krachtige en soms harde zuidwestenwind. Daarbij is kans op zware windstoten van 75-90 km/uur. Aan de westkust komt een stormachtige wind te staan (windkracht 8) en langs de kust van Noord-Holland en op de westelijke Wadden kan het tijdelijk stormen (windkracht 9). Aan zee zijn windstoten mogelijk tot 110 km/uur. Landinwaarts in het westen kan de wind uithalen naar ruim 90 km/uur.

9f75ae98-zware-windstoten-donderdag-21-januari-2021

Lees ook: Definities van storm en zware windstoten

Stormachtige start van donderdag

Donderdagochtend vroeg is het eerst nog flink onstuimig en in het hele land is de wind duidelijk aanwezig. In het binnenland is kans op zware windstoten van 70-90 km/uur. In het noordwestelijk kustgebied staat nog een stormachtige wind met daarbij windstoten van 90 km/uur of meer. Gedurende de ochtend gaat het landinwaarts geleidelijk minder hard waaien. De zware windstoten verdwijnen, maar de wind blijft nog flink doorblazen en is matig tot (vrij) krachtig. Aan zee blijft het een groot deel van de dag hard waaien (windkracht 7), met soms nog een stormachtige wind in het noordwesten.

205b7af1-ijmuiden

In het noordwestelijk kustgebied staat een stormachtige wind. Foto: Henk van der Linden

Net als de wind vliegt ook het weerbeeld alle kanten uit donderdag. Verspreid over het land komen buien voor, maar er zijn ook droge perioden waarbij de zon de ruimte krijgt om te schijnen. De temperatuur komt uit op 7-9 graden.

8e6e3713-herfstachtig-ben-saanen

Alleen een goede paraplu is bestand tegen de stevige wind. Foto: Ben Saanen

In de avond en nacht neemt de wind verder af in kracht. De zware windstoten zijn dan overal verdwenen. Regionaal valt de wind zelfs helemaal weg. Het rustige weerbeeld heeft een keerzijde. Er trekt een regengebied over het zuiden, midden en oosten en daarbij is het behoorlijk nat.

Rustige aanloop naar het weekend

Na een onstuimige periode gaan we met een rustiger weerbeeld het weekend in. Vrijdag is er een mix van zon en wolkenvelden. Daarbij blijft het overwegend droog. De zuidwestenwind is dan matig tot vrij krachtig. In het weekend is er af en toe ruimte voor de zon, maar er is ook kans op neerslag. Met het afnemen van de wind heeft ook de temperatuur een daling ingezet en het wordt 4-5 graden. In de nachten kan het landinwaarts vriezen met kans op gladheid.

Hoofdfoto: Eibert Seine

Door: Roosmarijn Knol

Reageer via Facebook