Aandeel zonnestroom naar recordhoogte in augustus

02 september 2022, 16:41

Deze augustus was een uitstekende maand voor zonne-energie. Foto: ANP / Lex van Lieshout.

Het aandeel zonnestroom in de Nederlandse elektriciteitsproductie heeft in augustus een record bereikt. Ruim een kwart van alle elektriciteit werd in augustus opgewekt door zonnepanelen. Dat komt naar voren uit cijfers van Energieopwek.nl van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord.

Door het grote aantal zonuren in augustus kon het aandeel zonnestroom toenemen. Zoals uit ons maandoverzicht bleek waren er in augustus gemiddeld over het land 289 zonuren tegen 205 normaal. Daarmee was het de op één na zonnigste augustus uit de meetgeschiedenis. Ook liggen er fors meer zonnepanelen dan een jaar eerder, waardoor er meer zonnestroom opgewekt kon worden.

Bijna 50 procent duurzame energie

In totaal werd bijna de helft van de stroom in Nederland in augustus duurzaam opgewekt. Zo'n 10 procent van de totale stroomproductie bestond uit windenergie en zo'n 12 procent werd opgewekt door biomassa. Hoe duurzaam biomassa is valt overigen te betwisten.

Iets meer dan de helft van de stroom werd opgewekt door conventionele energiebronnen als gas en kolen. Volgens het Klimaatakkoord moet er worden gestreefd naar 70 procent duurzaam opgewekte stroom. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) denkt zelfs dat 75 procent haalbaar is.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black