Productie olijfolie in gevaar door aanhoudende hitte Spanje

02 augustus 2022, 15:18

De oogst van olijven komt door de aanhoudende hitte in gevaar. Beeld: ANP / EPA / Mohammed Saber

Olijfolie zou binnenkort in de supermarkt wel eens duurder kunnen worden. De hittegolven die Spanje deze zomer teisteren, zijn een bedreiging voor de productie.

De Spaanse regering meldt dat de grootste exporteur van olijfolie vreest voor een daling in het aanbod dit jaar. "Als er de komende weken geen temperatuurverlaging of neerslag is, kan de olijvenoogst van dit jaar aanzienlijk lager zijn dan de vorige", zei de minister van Landbouw Luis Planas in een interview. Hoeveel minder wilde hij niet zeggen.

Helft van olijfolie uit Spanje

Bijna de helft van de olijfolie wereldwijd komt uit Spanje. In juni waren de prijzen ook al gestegen ten opzichte van vorig jaar. Niet alleen de olijfbomen hebben last van de droogte en hoge temperaturen, ook de graanproductie staat onder druk. Spanje verwacht ook minder maïs, tarwe en gers te kunnen oogsten. Geschat wordt dat het gaat om een daling van 13 procent.

Spanje heeft al enkele weken te maken met periodes van extreme hitte. Vorige maand liep het kwik meerdere keren op tot ruim boven de 40 graden. Als gevolg van de hittegolven zijn honderden mensen overleden. Ook zijn bosbranden uitgebroken.

Lees ook: hevige branden in Spanje, Griekenland en Slovenië door hitte

Author Image

ANP

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black