Neerslagtekort loopt verder op

02 augustus 2022, 16:25

Het neerslagtekort zal naar verwachting in augustus verder oplopen. Foto: Cynthia van Leusden

De laatste maand van de meteorologische zomer is aangebroken en de droogte in Nederland begint voor steeds meer problemen te zorgen. De verwachting is dat de droogte in augustus verergert en het nieuws meer zal gaan beheersen.

Enkele boomsoorten zoals populieren beginnen hun blad te verliezen door droogtestress. Graslanden kleuren geel en de lage waterstand in de rivieren brengt de scheepvaart in de problemen. Ook de landbouw zal steeds meer gaan merken van de droogte. Beregening van gewassen kan door de lage waterstanden en het dalende grondwaterpeil met steeds meer beperkingen te maken krijgen.

Door droogtestress verkleuren en vallen de bladeren van de bomen. Foto: Francien Tax
Door droogtestress verkleuren en vallen de bladeren van de bomen. Foto: Francien Tax

Neerslagtekort loopt op naar 225 millimeter

Het neerslagtekort is gedurende de julimaand gestaag opgelopen, met uitzondering van een paar regenachtige dagen die voor wat verlichting hebben gezorgd. Het gemiddelde over 13 weerstations verspreid over Nederland heeft inmiddels de grens van 200 mm neerslagtekort gepasseerd en koerst af op 225 mm. De prognose voor de eerste helft van augustus laat vooralsnog geen trendbreuk zien. Het neerslagtekort zal alleen nog maar verder oplopen. Waarschijnlijk wordt halverwege augustus de grens van 250 mm overschreden. De droogte neemt langzamerhand de extreme vormen aan, zoals we die kennen uit 2018.

Er zijn regio’s in Nederland waar deze grens van 300 mm al gepasseerd is. De gebieden die het meest gebukt gaan onder droogte zijn Zeeland, Midden-Limburg en delen van de Achterhoek en Twente. In sommige gebieden is het neerslagtekort zelfs al opgelopen tot meer dan 300 mm.

Voorlopig weinig neerslag verwacht

Door aanhoudend stabiel zomerweer wordt in grote delen van Noordwest-Europa geen noemenswaardige regen verwacht. Dit betekent dat het niet alleen in eigen land erg droog is, maar ook in de ons omringende landen waar veel rivieren ontspringen en stroomgebieden zich bevinden. De afvoer van water en de waterstanden van de IJssel, Rijn, Maas en Waal gaan hierdoor verder dalen. De huidige waterstand in de Rijn bij Lobith bedraagt 694 cm en volgens de laatste verwachting van Rijkswaterstaat zal dit op 8 augustus gedaald zijn naar 680 cm.

Aan het bruggetje is te zien dat de waterstand van de IJssel bij Deventer behoorlijk verlaagd is. Foto: Jan Simmes
Aan het bruggetje is te zien dat de waterstand van de IJssel bij Deventer behoorlijk verlaagd is. Foto: Jan Simmes

Lees ook: extreem lage waterstand van de Rijn en uitdrogende veendijken

Sterke daling van grondwaterpeil

Niet alleen de waterstanden in de rivieren dalen door de droogte. Ook de bodem begint steeds verder uit te drogen. In Friesland, waar het neerslagtekort in vergelijking met andere regio’s in Nederland nog enigszins meevalt, is het grondwater sinds 15 juli ook met 5 tot 15 cm gedaald. Ook de metingen in Brabant laten de afgelopen weken een sterke daling van het grondwaterpeil zien.

Op het moment dat er een beetje regen valt op een droge bodem, wordt dit snel opgenomen door de bovenste bodemlaag en zal het grondwater er niet eens van stijgen. Plensregens worden door een droge bodem slecht opgenomen en dan spoelt het snel in de lege sloten. Om water in de grote rivieren te laten stijgen zullen eerste de kleinere watergangen gevuld moeten worden en daarvoor moet het langdurig en veel regenen.

Wanneer in korte tijd veel neerslag valt, wordt dit slecht door de bodem opgenomen en zal het regenwater vooral lege sloten en kleine watergangen vullen. Foto: Willem van Nunen
Wanneer in korte tijd veel neerslag valt, wordt dit slecht door de bodem opgenomen en zal het regenwater vooral lege sloten en kleine watergangen vullen. Foto: Willem van Nunen

Gaan we extreme droogte van 2018 overtreffen?

In 2018 was het neerslagtekort nog groter vergeleken met de actuele situatie. Toen werd al vroeg in augustus al de grens van 300 mm gepasseerd. Gedurende augustus stabiliseerde het neerslagtekort toen. Het is even de vraag of de aanhoudende droogte er dit jaar voor gaat zorgen dat we alsnog later in de zomer dat extreem droge jaar gaan overtreffen.

Author Image

ANP/Weeronline

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black