Meer schildpadvrouwtjes geboren door warmere zomers in Florida

02 augustus 2022, 10:52

Door de hitte tijdens afgelopen zomers is het aantal mannelijke zeeschildpadden sterk teruggelopen. Beeld: ANP / EPA / Hotli Simanjuntak

Op de stranden in Florida komen tegenwoordig veel minder mannetjesschildpadden voor dan een aantal jaar geleden. Dat heeft te maken met de recente hittegolven in de Amerikaanse staat. Het zand is zo heet geworden dat bijna elke geboren schildpad een vrouwtje is.

Wetenschappers kwamen tot die ontdekking toen ze de jongen en eieren van zeeschildpadden bestudeerden. Het Turtle Hospital in Florida Keys meldt dat de afgelopen vier jaar geen mannetjeszeeschildpadden meer zijn gevonden, alleen vrouwtjes. De laatste vier zomers waren de heetste zomers ooit gemeten.

Temperatuur cruciaal voor het geslacht

Bij schildpadden wordt het geslacht niet bepaald bij de bevruchting, maar door de omgevingstemperatuur tijdens de ontwikkeling. Wanneer een schildpad een nest graaft op het stand en de eieren bij een temperatuur boven de 31 graden bewaard worden, komen er alleen maar vrouwtjes uit. Is het zand waarin de eieren liggen onder de 27,7 graden, dan zijn het allemaal mannetjes.

De temperatuur van het zand is bepalend voor het geslacht. Foto: Adobe Stock / EIVIND
De temperatuur van het zand is bepalend voor het geslacht. Foto: Adobe Stock / EIVIND

"In de loop der jaren zul je een sterke daling van het aantal zeeschildpadden gaan zien, omdat er geen genetische diversiteit is", waarschuwt Melissa Rosales Rodriguez van het onlangs geopende schildpaddenziekenhuis in de Miami Zoo over de steeds schever wordende man-vrouwverhouding.

Author Image

ANP

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black