Weeronline
Weeronline

  Neerslagtekort loopt weer op

  Aangemaakt: 02 jul 2019, 07:33 uur

  Na een relatief droog voorjaar was de eerste helft van juni behoorlijk nat. Vooral in de westelijke helft van het land is veel regen gevallen. De tweede helft van juni was droog, zonnig en zeer warm. Hierdoor verdampte veel meer water dan er viel en steeg het neerslagtekort.

  Gemiddeld over het land viel in juni ruim 90 millimeter, maar de verschillen in het land waren groot. Zo viel in de Achterhoek ‘slechts’ 25-30 millimeter, in Noord- en Zuid-Holland liep de neerslagsom lokaal op tot meer dan 150 mm. Het neerslagtekort is in het oosten dan ook veel groter dan in het westen. Dit is zeer opvallend, want normaal is het in juni in het oosten juist natter.

  Verdamping 5-6 millimeter per dag

  In de laatste tien dagen van juni verdampte 5-6 millimeter per dag. Het neerslagtekort is dan ook flink opgelopen en bedraagt inmiddels gemiddeld over het land 115 millimeter. De verschillen in het land zijn groot. In het westen van het land, van het Groene Hart naar de Wieringermeer, is een tekort van 30-90 millimeter. Elders is het tekort tenminste 90 millimeter en in de oostelijke helft van het land al 150-180 millimeter. In delen van de Achterhoek, de regio rond Lochem en Borculo, is het tekort al 200 millimeter.

  Tekort loopt in het oosten op naar 250 millimeter

  De verwachting is dat het tekort de komende tijd verder oploopt. Over 15 dagen zal het tekort, gemiddeld over het land, zo’n 154 millimeter bedragen. De kans op een bui neemt geleidelijk toe, maar dat zal niet meer zijn dan een druppel op de gloeiende plaat. Het neerslagtekort loopt in het oosten lokaal op naar 250 millimeter. Daarmee volgt vooral de Achterhoek de lijn van vorig jaar. Bij een tekort van meer dan 250 millimeter is de kans op een beregeningsverbod voor bepaalde gebieden groot.

  Foto: Ton Wesselius

  Door: Rico Schröder