Warmste 2 juni ooit gemeten

02 juni 2019, 14:47

Recordwarmte-in-Nederland-1280x600

Het is officieel de warmste 2 juni ooit gemeten. De thermometer in De Bilt registreerde om 14:30 uur een temperatuur van 29,6 graden. Daarmee is het oude record van 29,5 graden uit 1947 gebroken. In het zuiden van het land is het nog warmer en is voor het eerst dit jaar de tropische grens van 30 graden geslecht. De hoogste temperatuur tot nu toe werd gemeten in Gilze Rijen met 31,6 graden. Ook dat is een record. Niet eerder was het ergens in Nederland zo warm op 2 juni.

Het warmterecord van vandaag is het vijfde officiële datum-warmterecord van dit jaar. In februari kwam het tot maar liefst vier warmterecords in De Bilt. Die maand werden de dagrecords voor 16, 25, 26 en 27 februari gebroken. Daarnaast werd het dag-warmterecord op 18 februari geëvenaard. In de lentemaanden maart, april en mei zijn geen warmterecords genoteerd. Tot kouderecords is het dit jaar nog niet gekomen.

Wat zeggen warmterecords over klimaatverandering?

Een warmterecord op zich zegt niet veel over het klimaat, maar de verhouding van het aantal warmterecords t.o.v. het aantal kouderecords is veelzeggend. Deze eeuw zijn tot dusver acht keer meer warmterecords dan kouderecords genoteerd. In een stabiel klimaat zouden de aantallen in evenwicht moeten zijn.

Foto: ANP

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook

Weervideo’s

Actueel weernieuws

Nieuwsoverzicht