Weekverwachting: het lijkt wel herfst!

02 mei 2021, 19:15

De lente laat voorlopig nog even op zich wachten en deze week lijkt het op sommige dagen wel herfst. Vooral dinsdag is het zeer onstuimig met een forse wind en talrijke buien, mogelijk met hagel en onweer. Tijdens Bevrijdingsdag is het vrij koud met kans op buien. Later in de week gaat het minder hard waaien, maar de kans op neerslag blijft aanwezig. Pas volgend weekend neemt de kans op een warmer weertype toe.

De eerste week van de nieuwe maand start maandag met wat zonneschijn, maar in de loop van de dag krijgt de zon steeds meer concurrentie van de toenemende bewolking. Ook vallen verspreid over het land enkele buien. Het wordt 11 tot 15 graden. In de kustgebieden zwelt de wind gedurende de middag verder aan en dat is een voorbode voor het weer tijdens de rest van de week.

Zeer onstuimige dinsdag

Dinsdag belooft een zeer onstuimige dag te worden met een (vrij) krachtige westen- tot noordwestenwind. In de kustgebieden staat een harde wind, windkracht 7. Er trekken talrijke buien over met kans op hagel of een klap onweer. Met 10 tot 13 graden is het vrij koud en de gure wind maakt het herfstachtige plaatje compleet. Het hoogtepunt van de wind wordt aan het einde van de middag en aan het begin van de avond verwacht, precies tijdens de Dodenherdenking. In het noordwestelijk kustgebied waait het dan hard tot stormachtig met kans op zware windstoten tot 90 km/uur!

Plassen op de grond na felle regenbuien. Foto: Jos Hebben

Tijdens buien kan het soms flink doorregenen. Ook is er kans op hagel en een klap onweer. Foto: Jos Hebben

Bibberen met Bevrijdingsdag

Tijdens Bevrijdingsdag houden we te maken met dat wisselvallige en herfstachtige weerbeeld. Er trekken buien over, wederom met kans op hagel en onweer. De buien zijn wel minder talrijk dan dinsdag. Tijdens droge perioden kan de zon ook af en toe doorbreken. De noordwestenwind neemt af, maar met windkracht 4 boven land en soms windkracht 7 aan zee is het nog altijd vrij onstuimig. Met circa 10 graden is het koud voor de tijd van het jaar. Waarden tussen 16 en 19 graden zijn gebruikelijk in mei. Met een gevoelstemperatuur van ongeveer 5 graden is warme kleding wel nodig als je een tijd buiten bent.

Aan het einde van de week gaat het minder hard waaien, maar het blijft wisselvallig en vrij koud met hooguit 10 tot 12 graden. Tijdens het weekend wordt de temperatuurverwachting wat onzeker. In het koudste scenario blijft het vrij wisselvallig met 10-15 graden. Bij een droger weertype met meer ruimte voor de zon gaat de temperatuur richting 20 graden of zelfs iets daarboven!

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Upday logo

Hoofdfoto: Wilma Marsman

Door: Roosmarijn Knol

Reageer via Facebook