Californië roept noodtoestand uit vanwege extreem winterweer

02 maart 2023, 13:46

Sneeuw
De San Bernardino Mountains bij Los Angeles. Foto: ANP / EPA/ ETIENNE LAURENT

In de Amerikaanse staat Californië is voor dertien regio’s de noodtoestand uitgeroepen vanwege winterweer. Het oosten en zuiden van de staat worden sinds vorige week geteisterd door hevige sneeuwval in de berggebieden en overstromingen door regenbuien in de lager gelegen delen.

De gouverneur van Californië, Gavin Newsom, heeft de Nationale Garde opdracht gegeven hulpacties te ondersteunen. Straten en toegangswegen worden sneeuwvrij gemaakt en op veel plaatsen wordt de stroomvoorziening hersteld. Er zouden meer dan 82.000 huishoudens zonder stroom zitten. Daarnaast wordt gezorgd dat voedsel en water ook bij kwetsbare bevolkingsgroepen terechtkomen.

Regio’s in het centrale binnenland langs de Sierra Nevada zijn getroffen door het extreme winterweer. Populaire bestemmingen in bergachtige gebieden zoals Lake Tahoe of Lake Arrowhead kregen woensdag opnieuw te maken met hevige sneeuwval. Yosemite National Park is vanwege het noodweer voorlopig dicht.

Yosemite National Park vanwege sneeuw voor onbepaalde tijd dicht

Het Yosemite National Park is voor onbepaalde tijd gesloten. Het park in het oosten van de staat Californië moest zaterdag dicht vanwege de hevige sneeuwval die de regio trof.

In Californië viel er in het weekend veel sneeuw. Sommige bergachtige gebieden kregen zeker een meter sneeuw te verstouwen. Ook laaggelegen gebieden bij Los Angeles werden bedekt door een dikke laag en dat komt maar zelden voor. De sneeuw zorgde voor verkeersproblemen en het afsluiten van wegen. Op plaatsen waar het niet sneeuwde was er sprake van stortbuien. Op sommige plekken viel 250 mm regen in een paar uur tijd en dat leidde tot overstromingen.

Verwacht werd dat Yosemite donderdag weer open zou gaan, maar op woensdag viel er een nieuwe lading sneeuw waardoor grote delen van het park opnieuw onbegaanbaar werden. Het park gaat nu voor onbepaalde tijd dicht. Yosemite is het zesde meest bezochte nationale park. In 2022 trok het 3,67 miljoen bezoekers.

Los Angeles

Ook verder naar het zuiden, in het normaal zonovergoten gebied rond de metropool Los Angeles, is er sneeuw gevallen. De bergen op de achtergrond van de beroemde Hollywood-letters boven de gelijknamige wijk Los Angeles zijn ook helemaal wit.

Terwijl Californië worstelt met ijskoud winterweer, waarschuwde de Weather Service voor overstromingsgevaar door zware stormen en extreme regenval in het Midwesten. Tegelijkertijd neemt de ongebruikelijke hitte in het oosten van het land geleidelijk af. Droogte en harde wind verhoogden op hun beurt het risico op branden in het zuidelijkste puntje van Texas.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven