Niet eerder zo koud op 2 maart

07 februari 2019, 14:42

Jannes-Wiersema-dichtgevroren-haven-Lauwersoog-1280x600

Op Terschelling werd het vandaag niet warmer dan -2,3 graden. Niet eerder werd op een van de KNMI-stations zo’n lage maximumtemperatuur gemeten op 2 maart. Het record over alle weerstations stond op naam van Maastricht met -1,8 graden gemeten op 2 maart in 1965. In De Bilt werd het maximaal -0,5 graden. Daarmee is de temperatuur op de eerste twee dagen van de meteorologische lente nog niet boven nul geweest. De laatste keer dat het tot twee maartse ijsdagen kwam was op 3 en 4 maart 2005.

Deze officiële ijsdag is de derde van dit winterhalfjaar. Tot een officieel dagrecord in De Bilt kwam het net niet. Het record van -0,8 graden uit 1965 bleef nipt overeind.

Waarschijnlijk komt er morgen geen officiële maartse ijsdag bij. Dat gebeurde wel in 1947. In 1942 kwam het zelfs tot vier ijsdagen en recordhouder is 1971 met vijf ijsdagen. Een dooiaanval voorkomt vanavond dat het kwik morgen onder het vriespunt blijft. Waarschijnlijk wordt het dan in De Bilt +1 tot +4 graden.

In het zuiden kwam de temperatuur vandaag iets boven het vriespunt uit. Ell (Midden-Limburg) noteerde de hoogste temperatuur met +0,4 graden. Ook de weerstations in Lelystad en Schiphol kwamen nipt boven het vriespunt uit.

Tx-2-3-2018-253x300

Maximumtemperatuur 2 maart 2018

Zuiden en midden sneeuw

Vanuit het zuiden neemt de bewolking geleidelijk toe en begint het op steeds meer plaatsen te sneeuwen. In Zeeland komt lokaal nog steeds ijzel voor. De neerslagzone stagneert later vanavond waarschijnlijk boven het midden van het land. Er kan ten zuiden van de lijn Amsterdam – Amersfoort – Winterswijk 1 tot 3 cm sneeuw vallen. Het noorden houdt het droog. Vannacht neemt de neerslagintensiteit af, maar helemaal droog wordt het niet.

Morgenochtend begint met grote kans op gladheid in het midden en zuiden. Lokaal valt dan nog wat sneeuw. Later in de ochtend wordt het droog en breekt de zon door. In het noorden is het flink zonnig. Er staat nog steeds een koude oostenwind en de maxima liggen in het noorden enkele graden onder het vriespunt en in het zuiden enkele graden daarboven. In het uiterste zuiden wordt het mogelijk al +6 graden.

Morgenavond en in de nacht naar zondag krijgen we opnieuw een dooiaanval. Dat gaat in het hele land gepaard met sneeuw en ijzel. Het kan dan op grote schaal glad worden. Zondagochtend kan de gladheid in het noorden van het land nog lang aanhouden.

Zondag overdag stroomt zachtere lucht het land binnen. In het noorden blijft het koud met temperaturen dicht bij het vriespunt. In het zuidoosten is het beduidend zachter met +10 graden! Toch is het gevaar voor gladheid nog niet geweken. Doordat de wegen heel koud zijn kunnen ’s avonds, ’s nachts en in de vroege ochtend nog tot ver in de volgende week gladheidsproblemen optreden. De minima blijven namelijk uitkomen rond het vriespunt.

Bescherm je huid en lippen tegen de koude! Bij Douglas shop je nu met korting dankzij onze speciale kortingscode!

Foto: Jannes Wiersema

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black