Weeronline
Weeronline

  Dooiaanval met gladheid op komst

  Aangemaakt: 02 mrt 2018, 06:13 uur

  Vanmiddag krijgt het zuiden van Nederland te maken met een dooiaanval. Zachte lucht stroomt de zuidelijke provincies binnen. Vanaf de tweede helft van de middag valt lichte sneeuw. In de nacht naar zaterdag bereikt de sneeuw ook het midden van het land. Er valt 1-3 cm. In Zuid-Limburg, het zuiden van Brabant en in Zeeuws-Vlaanderen is dan kans op ijzel! De dooiaanval mislukt, waardoor het morgen opnieuw op veel plaatsen blijft vriezen. In de avond en nacht naar zondag veroorzaakt een nieuwe dooiaanval ijzel. 

  Vanochtend bevindt de winterkou zich nog steeds in ons land. Het vriest licht tot matig met -4 tot -9 graden. De laagste temperatuur is gemeten op weerstation Twenthe, daar vroor het 9,4 graden. Er staat een (vrij) krachtige oostenwind. Op de Wadden kan het hard waaien, 7 Bft. Daardoor voelt het ijzig koud aan met gevoelstemperaturen tussen -11 en -15 in het zuiden en -16 tot -19 graden in het noorden! De zon schijnt flink, maar in het zuiden trekken wolkenvelden binnen.

  Dooiaanval mislukt

  Vanmiddag probeert vanuit het zuiden zachte lucht de koude lucht te verdrijven. Dat gaat in de zuidelijke provincies gepaard met bewolking en vanaf de tweede helft van de middag neemt de kans op lichte sneeuw toe. De sneeuw bereikt in de avonduren ook het midden van het land. Er kan 1 tot 3 cm vallen. Het wordt opnieuw op grote schaal een ijsdag met maxima van -1 graad in het westen en -2 graden in het (noord)oosten. Mogelijk komt het kwik in het uiterste zuiden iets boven nul uit. De koude oostenwind neemt gelukkig iets in kracht af.

  De sneeuwzone komt vannacht niet noordelijker dan de omgeving van Amsterdam, de provincie Utrecht, de Veluwe en de Achterhoek. In het noorden blijft het droog en kan het lokaal 9 graden vriezen. In het zuiden ligt de temperatuur enkele graden onder nul. Mogelijk valt in Zuid-Limburg, het zuiden van Brabant en in Zeeuws-Vlaanderen ijzel. In het midden en zuiden treedt op veel plaatsen gladheid op door sneeuwval.

  Morgenavond ijzel

  Morgenochtend is het op veel plaatsen nog glad door winterse neerslag. De neerslag verdwijnt geleidelijk en de zon breekt door. In het noorden is de hele dag flink wat ruimte voor de zon. Er staat nog steeds een koude oostenwind en de maxima liggen in het noorden enkele graden onder het vriespunt en in het zuiden enkele graden daarboven.

  In de avond krijgen we opnieuw een dooiaanval. Waarschijnlijk begint het eerst te sneeuwen en al snel verandert de neerslag in regen. Omdat de luchttemperatuur nog onder nul ligt en de vorst in de grond zit, kan op grote schaal ijzel voorkomen. Wie op pad gaat moet dus rekening houden met gladheid. In het noorden vriest het een paar graden. In het zuiden dooit het enkele graden. Of deze tweede dooiaanval ook voor het noorden slaagt is onzeker. Mogelijk houdt de gladheid zondag overdag daar aan bij temperaturen rond het vriespunt. In het zuiden kan het maar liefst 8 graden worden!

  Na het weekend zachter, ’s nachts nog steeds glad

  Na het weekend bevinden we ons in de zachte lucht. In het uiterste noorden liggen de maxima rond 4 graden, maar in het zuiden wordt het 8 of 9 graden. Er is een kleine kans dat het dooifront stuk loopt en het noorden in de winterkou blijft. Daarbij overheerst de bewolking en af en toe valt wat neerslag. De vorst zit nog in de grond en daardoor kan de wegdektemperatuur ’s nachts gemakkelijk dalen tot iets onder het vriespunt. Gladheid door bevriezing ligt dan ook op de loer.

  Uitgelezen moment voor een netflix & chill dagje dus! Bij T Mobile Thuis profiteer je nu van korting op je internet dankzij onze aanbieding!

  Foto: Jannes Wiersema

  Door: Jordi Huirne