Rijnland komt met regels voor klimaatbestendig bouwen

02 februari 2023, 14:30

Wateroverlast
Foto: ANP / SEM VAN DER WAL

Het hoogheemraadschap van Rijnland voert regels in zodat bij grootschalige bouwprojecten verplicht rekening moet worden gehouden met het water in het gebied. Dat is nodig omdat het steeds vaker langdurig droog is maar er ook steeds vaker extreem hevige regenbuien vallen. Een sturende rol voor water bij de ruimtelijke inrichting van Nederland zit er ook landelijk aan te komen. Rijnland past nu alvast de eigen waterverordening aan, aldus het schap donderdag.

Het werkgebied van Rijnland in de Randstad strekt zich uit vanaf het Noordzeekanaal via de oostkant van Amsterdam naar Schiphol en Gouda en dan naar de kust bij Wassenaar. In het poldergebied moet veel water afgevoerd worden, terwijl zich aan de westkant de Noordzee uitstrekt. Rijnland heeft snel last van verzilting bij langdurige droogte. Bij regen moet er snel extra gemalen worden om het land droog te houden. In het werkgebied worden de komende jaren naar verwachting 100.000 nieuwe woningen gebouwd, zegt het schap.

Bouwprojecten die meer dan 5000 vierkante meter beslaan moeten in het vervolg kunnen aantonen dat het gebied na de bebouwing extreme neerslag van 90 millimeter in 24 uur aan kan. Daarvoor moeten voldoende waterbergingen en andere vormen van wateropslag worden aangelegd. Die wateropslag kan dan mogelijk dienen om water vast te houden voor inzet in droge periodes, want ook dat moet volgens de nieuwe regels. Bouwers moeten er bovendien voor zorgen dat zij de gezonde leefomgeving niet aantasten en dat zij die ook in stand houden.

De nieuwe bouwregels komen volgende week in het Waterschapsblad te staan. Betrokkenen kunnen nog tot 23 maart reageren op het besluit van het bestuur.

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven