Bosmarmot Phil voorspelt nog zes weken winter in VS

02 februari 2023, 15:00

Phil de bosmarmot tijdens Groundhog Day 2020. Foto: ANP/EPA/DAVID MAXWELL

Volgen bosmarmot Phil uit het Amerikaanse Punxsutawney in de staat Pennsylvania, blijft het nog zes weken langer winter. Het dier ging donderdagochtend volgens lokale media zijn hol uit en zag bij het betreden van de buitenwereld zijn schaduw. Volgens de lange traditie betekent dit dat Koning Winter nog zes weken langer aanblijft. Wanneer Phil zijn schaduw niet kan zien, betekent dit dat de lente zich snel aan zal doen.

De ontwaking van Phil is jaarlijks een grote happening in de VS. Deze zogenoemde Groundhog Day, naar de Engelse vertaling van bosmarmot, wordt al sinds 1887 feestelijk gevierd. Dit jaar trokken er volgens nieuwszender CBS duizenden mensen naar Punxsutawney om de voorspelling van Phil live mee te kunnen maken.

In al die jaren heeft Phil meer dan honderd keer voorspeld dat de winter nog langer aan zou houden. Vorig jaar en het jaar daarvoor kon het diertje zijn schaduw ook al zien toen hij zijn hol verliet.

Momenteel kampt het zuiden van de Verenigde Staten met hevig winterweer met op uitgebreide schaal ijzel en (natte) sneeuw. Als gevolg van het zware weer werden meer dan 3300 vluchten geannuleerd en kwamen duizenden huishoudens zonder stroom te zitten. Scholen moesten dicht en weggebruikers werden opgeroepen om goed uit te kijken als zij de deur uit gingen. In Texas zijn zeker acht mensen overleden als gevolg van het winterweer.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black