Zo groot is de kans op koud winterweer vanaf het weekend

02 februari 2021, 08:12

Actueel
75668154-hoofdfoto-1280x600
75668154-hoofdfoto-1280x600
75668154-hoofdfoto-1280x600

Na een zacht intermezzo neemt tijdens en na het weekend de kans op koud winterweer in ons land weer toe. Benieuwd of je je sjaal, handschoenen en schaatsen al uit de kast kan halen? Hier lees je hoe koud het mogelijk gaat worden.

Na een frisse en gladde start van de week krijgen we tijdelijk te maken met een zachter weertype. Woensdag en donderdag gaan de maxima in het zuiden van het land zelfs richting 10 graden en meer. Lokaal kan het 12 graden worden. In het noorden is het een paar graden koeler, maar zeker niet koud met 6-8 graden. Gemiddeld is het 4-8 graden in februari. Tijdens het weekend zet de temperatuur opnieuw een daling in en neemt de kans op koud winterweer toe.

Tijdens het weekend lijkt de grens van zachte en koude lucht zich namelijk weer zuidwaarts te verplaatsen. Dit betekent dat een groter deel van ons land in de loop van het weekend in de koude lucht terecht komt en neerslag ook een winters karakter kan krijgen in de vorm van sneeuw. Waar deze grens precies komt te liggen is wel onzeker. De noordelijke provincies maken de grootste kans op koud winterweer.

Op grote schaal winters na het weekend

Begin volgende krijgt mogelijk een groot deel van het land te maken met koude lucht, aangevoerd door een noorden- tot oostenwind. Vooral in het noorden en midden is er dan ook kans op ijsdagen (maximumtemperatuur onder nul), maar wanneer de koude lucht verder zuidwaarts koerst kan het ook in Limburg, Brabant en Zeeland raak zijn.

In Groningen is de kans op een ijsdag aan het begin van de week op dit moment zo’n 70 procent. In het zuiden is deze kans iets kleiner met ongeveer 40 procent. Het weerbeeld zal vaak droog zijn met ook regelmatig ruimte voor de zon. Warm aangekleed is het dus heerlijk weer om eropuit te trekken.

a4f8a1af-ijs-op-water
a4f8a1af-ijs-op-water

Met lichte tot matige vorst in de nachten kan gemakkelijk een laagje ijs op het water ontstaan, maar het is nog te dun om te schaatsen. Foto: Martin Vye

In de nachten vriest het licht tot matig en opgespoten ijsbaantjes kunnen dan bevriezen. Als het daadwerkelijk tot ijsdagen komt, zal geleidelijk ook geschaatst kunnen worden op ondergelopen weilanden en ondiepe plassen. Hoopvol nieuws voor schaatsliefhebbers dus!

Benieuwd naar de definitie van een ijsdag. Dat lees je hier: wat is een ijsdag?

Kwakkelwinter

De term kwakkelweer of kwakkelwinter houdt in dat de temperatuur rond het vriespunt schommelt. Overdag is het een paar graden boven nul, in de nachten kan het een beetje vriezen. Tijdens een kwakkelwinter wil de echte winterkou niet doorzetten en dat lijkt ook dit jaar het geval. Telkens wisselen zachte en koude dagen elkaar af. Na een paar koude dagen laat de verwachting later volgende week dan ook weer een opwarmende trend zien.

De meest actuele informatie over (kwakkelend) winterweer lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Hoofdfoto: Marcel B.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven