Weeronline
Weeronline
  Australië warmste lente ooit

  Australië warmste lente ooit, Fraser Island in brand

  Aangemaakt: 02 dec 2020, 14:43 uur

  Australië heeft de warmste lente ooit achter de rug. Het werd er gemiddeld ruim 2 graden warmer dan normaal.

  Van 1 september tot en met 30 november is de meteorologische lente in Australië, gelegen op het zuidelijke halfrond. De gemiddelde temperatuur in Australië kwam afgelopen lente 2,03 graden boven normaal uit. Het vorige record was in 2014, toen de gemiddelde temperatuur 1,81 graden boven normaal lag.

  In sommige delen van het land, vooral in het noorden, was het de warmste lente ooit wat betreft de maximumtemperatuur. De hoogste temperatuur deze lente werd echter gemeten in Andamooka op 28 november. In de stad, 600 kilometer ter noorden van Adelaide, werd het 48,0 graden.

  Vooral minima recordhoog tijdens warmste lente ooit in Austalië

  In het binnenland, het zuidwesten van Queensland, de oostelijke helft van Victoria en het zuidoosten van New South Wales bereikten de minimumtemperaturen juist recordhoogtes. Ook in het westen van Australië was de gemiddelde nachttemperatuur recordhoog.

  Eind november was er in het oosten en zuidoosten van het land sprake van een hittegolf. De hitte heeft de kans op bosbranden weer vergroot, ook omdat de lente aan de droge kant was. Momenteel woedt er op Fraser Island voor de oostkust een grote bosbrand. De brand op het grootste zandeiland ter wereld ontstond door een illegaal kampvuur en heeft in zes weken tijd 76.000 hectare kurkdroog bos in de as gelegd.

  Lees ook: bosbranden Australië duidelijk resultaat van klimaatverandering.

  Tot en met maandag schijnt de zon nog flink op Fraser Island en wordt het maximaal 31 graden. Vanaf dinsdag neemt de kans op buien toe: goed nieuws voor het bestrijden van de brand. De temperatuur ligt volgende week rond 28 graden.

  Foto: ANP / EPA / Danny Casey

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Johnny Willemsen