Weeronline
Weeronline
  financiële schade VS

  Fikse financiële schade VS door Atlantisch orkaanseizoen

  Aangemaakt: 02 dec 2020, 16:29 uur

  Het economisch verlies in de Verenigde Staten veroorzaakt door het recordaantal stormen en orkanen dit jaar ligt tussen de 60 en 65 miljard dollar (omgerekend bijna 50 tot 54 miljard euro). Die inschatting maakt Accuweather.

  Het Atlantisch orkaanseizoen loopt van 1 juni tot en met 30 november en is nu officieel voorbij, alhoewel er nog wel stormen kunnen voorkomen deze winter. Dit jaar kende een recordaantal van dertig tropische stormen, dertien orkanen en zes ‘major’ orkanen van de derde categorie en hoger.

  “AccuWeather schat de totale schade en het economische verlies veroorzaakt door het aan land gaan van stormen met een naam in de VS in 2020 tussen 60 miljard en 65 miljard dollar”, aldus Joel Myers CEO van het weerbureau. “Deze schatting omvat alle verliezen en financiële gevolgen voor de economie die groter zijn dan de verzekerde verliezen.” Hierbij moet ook bijvoorbeeld gedacht worden aan banen- en loonverlies, faillissementen, landbouw- en oogstverliezen, schade door stormvloed aan kustgebieden, vervuiling van drinkwater en infrastructuurschade.

  Grootste schade door orkaan Laura

  Dit jaar kwamen er twaalf stormen met een naam aan land in de VS, met orkaan Laura in augustus als de financieel rampzaligste storm van het jaar. Laura veroorzaakte naar schatting 25 miljard tot 30 miljard dollar aan schade. Orkanen Sally, Delta, Zeta, Isaias en tropische storm Beta veroorzaakten ieder ook minstens 1 miljard dollar aan geschatte schade.

  Foto: ANP / EPA / Tannen Maury

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP