Weeronline
Weeronline
  tyfoon Filipijnen

  Filipijnen zetten zich schrap voor tyfoon Kammuri

  Aangemaakt: 02 dec 2019, 12:36 uur

  Tienduizenden inwoners van de Filipijnen hebben een veilig heenkomen gezocht in opvangcentra. Tyfoon Kammuri trekt vannacht en morgen van oost naar west over het land. Die tyfoon gaat gepaard met extreme regenval en krachtige windstoten van 220 km/uur. Ook wordt rekening gehouden met modderstromen en aardverschuivingen.

  De autoriteiten melden dat al 70.000 mensen hun huizen hebben verlaten in de regio Bicol. Deze regio ligt ten zuidoosten van de hoofdstad Manilla. “We hebben uit voorzorg mensen geëvacueerd uit gebieden die in het pad van tyfoon Kammuri liggen”. Dit zegt een woordvoerder van de rampendienst. Ook zijn scholen gesloten en werden maandag al veel vluchten geannuleerd. Inmiddels is de luchthaven van Manila gesloten. Zeker 5.000 mensen zitten daardoor vast.

  2-5 Nederlandse maandsommen aan regen door Tyfoon Kammuri

  In slechts 36 uur wordt 150-350 mm regen verwacht in een zeer groot gebied. Dit zijn 2-5 Nederlandse maandsommen aan regen.

  Neerslagsommen tot en met dinsdagmiddag

  In het land worden op dit moment de Southeast Asian Games gehouden. Dat sportevenement duurt tot 11 december. De organisatoren zeggen dat er plannen klaarliggen voor het geval dat slecht weer de competitie hindert. Het verlengen van het evenement behoort niet tot de mogelijkheden.

  De Filipijnen zijn regelmatig getroffen door zware stormen. De dodelijkste tyfoon was Haiyan, die in 2013 aan land kwam. Toen zijn 7300 mensen omgekomen of vermist geraakt.

  Lees alles wat je wilt weten over orkanen en tyfonen.

  Foto: ANP

  Door: ANP/Weeronline