Tropische storm Martin groeit uit tot orkaan

02 november 2022, 16:30

Storm
De kust in El Salvador na storm Julia. Foto: ANP/EPA/Rodrigo Sura

Tropische storm Martin, die zich momenteel in de buurt van Bermuda bevindt, wordt naar verwachting woensdag een orkaan. Dat meldt het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC).

Storm Martin vormde zich dinsdag boven de Atlantische Oceaan ten noordoosten van Bermuda. Met een snelheid van 24 kilometer per uur beweegt Martin zich met een maximale windsnelheid tot circa 100 kilometer per uur en hardere windvlagen in oost tot noordoostelijke richting.

Naar verwachting wordt Martin woensdag een orkaan, maar heeft hij een korte levensduur want donderdag gaat hij over in een lagedrukgebied. Er zijn vooralsnog geen waarschuwingen van kracht, verwacht wordt dat Martin alleen hinder oplevert voor het scheepvaartverkeer. Mogelijk zorgen de restanten van storm Martin eind deze week en begin volgende week wel voor onstuimig weer in delen van het Verenigd Koninkrijk.

Martin is de tweede tropische storm met een naam die zich deze week heeft gevormd boven de Atlantische Oceaan: tropische storm Lisa bevindt zich boven de Caribische Zee en sterkt woensdag ook aan tot orkaankracht. Als orkaan in de eerste categorie trekt Lisa over de Bay Islands, Belize, het zuiden van Honduras en het zuidoosten van Mexico.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven