Lorenzo trekt vrijdag over Nederland

02 oktober 2019, 09:50

Orkanen
weerfoto021019-1280x600
weerfoto021019-1280x600
weerfoto021019-1280x600

Orkaan Lorenzo, nu nog bij de Azoren, komt onze kant op en zal vrijdag over ons land trekken. Het is dan geen orkaan meer, maar een normale depressie. Van storm is dan ook geen sprake, maar bij Ierland nog wel en vandaag zeker ook bij de Azoren. Het systeem zorgt bij ons wel voor veel regen.

Vrijdag krijgen we te maken met de restanten van orkaan Lorenzo. In de loop van de nacht gaat het vanuit het westen regenen en dit regengebied trekt vrijdag overdag over het land naar het oosten. Er wordt 10-20 millimeter verwacht. In de ochtend waait de wind matig en aan zee vrij krachtig uit het zuidoosten, later draait de wind naar het westen en is vrij krachtig tot krachtig aan zee, windkracht 5-6.

Lorenzo nu bij de Azoren, morgen bij Ierland

Momenteel ligt Lorenzo nog bij de Azoren. De gemiddelde windsnelheid is 150 km/uur en dat betekent dat het een orkaan is van de laagste categorie 1. Afgelopen zondag was het nog een orkaan van de zwaarste categorie 5. De koers is noordoost en Lorenzo zal geleidelijk in kracht inboeten. Morgen bereikt Lorenzo het westen van Ierland als een zware storm, windkracht 10. De windstoten hebben dan nog orkaankracht en liggen rond de 130 km/uur.

koers-Lorenzo
koers-Lorenzo

Bron kaartje: National Hurricane Center

Het systeem buigt donderdag af naar het oosten tot zuidoosten en trekt in activiteit afnemend over Engeland naar ons land. Nadat Lorenzo is gepasseerd volgt zondag een volgende oceaandepressie met opnieuw kans op flink wat regen.

Ook na het weekend blijft het wisselvallig. Lees meer informatie daarover in het actuele weerbericht.

We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Zet jij ons in het zonnetje? Stem hier.

Foto: Ton Wesselius

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven