Weeronline
Weeronline
  Lorenzo trekt over Azoren

  Lorenzo trekt over Azoren, Britten zetten zich schrap

  Aangemaakt: 02 okt 2019, 16:22 uur

  Er zijn door orkaan Lorenzo, die momenteel over de Azoren trekt, tot dusver geen gewonden gevallen. Dat melden de plaatselijke autoriteiten van de Portugese eilandengroep woensdag. Wel is er sprake van stroomuitval en omgevallen bomen.

  “Dit is misschien wel de sterkste orkaan in de afgelopen twintig jaar”, laat Carlos Neves, hoofd van de civiele bescherming van de Azoren aan persbureau Reuters weten. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center hebben de westelijke Azoren momenteel te kampen met orkaanwinden. Op de centrale eilanden van de archipel is sprake van tropisch onweer. Het oog van de orkaan ligt bij het eiland Flores in het westen van de Azoren, maar het zou zich snel naar het noordoosten verplaatsen.

  Op Flores, één van de zwaarst getroffen eilanden, is sprake van stroomuitval en zijn problemen met het mobiele netwerk. Scholen in de hele archipel zijn woensdag gesloten, evenals havens op sommige eilanden en talrijke wegen. De negen eilanden van de Azoren liggen ongeveer 1500 km ten westen van het Portugese vasteland en zijn de thuisbasis van bijna 250.000 mensen.

  Ierland krijgt te maken met zware storm

  Donderdag bereikt Lorenzo, die van een categorie 5 afgezwakt is naar de laagste categorie, het westen van Ierland als een zware storm. Op het Isle of Man veroorzaakte hevige regenval dinsdag al overstromingen, nadat een rivier buiten zijn oevers trad. Inwoners van het eiland in de Ierse zee kwamen vast te zitten in hun ondergelopen huizen en moesten worden gered.

  Het noordwesten en het zuidoosten van Engeland hadden de afgelopen dagen al veel neerslag te verduren. Dit had aardverschuivingen, hoge waterstanden en problemen op de (spoor)wegen tot gevolg. In het zuidelijk deel van Engeland zijn inmiddels 250 waarschuwingen uitgegeven voor hoog water. Duizenden mensen zijn dinsdagavond geadviseerd om hun huizen te verlaten, omdat er wordt gevreesd dat de Noordzee de kustverdediging zou kunnen doorbreken. De meteorologische dienst verwacht in sommige regio’s donderdag lokale stortregens – zelfs het equivalent van twee weken regen in minder dan een uur – en nog meer risico op overstromingen.

  Vrijdag bereiken de restanten van Lorenzo Nederland. Bijzonder veel wind levert dit niet meer op, maar het gaat wel flink regenen.

  Lees meer over de impact van Lorenzo op het weer in ons land.

  Foto: AFP

  Door: ANP/Weeronline