Weeronline
Weeronline

  Droge herfstdagen in vooruitzicht

  Aangemaakt: 02 okt 2018, 13:44 uur

  Oktober is de natste maand van het jaar, maar het huidige vooruitzicht is tegenovergesteld. Buien maken aan het eind van de week plaats voor zonnig en droog herfstweer. Vooral vrijdag is met veel zon en 17 tot 22 graden een prima dag. Ook na het weekend is het overwegend droog met zonnige perioden. Het is dan eerst 15-17 graden. Halverwege de week wordt het weer warmer. In het weekend komen wel buien voor en zondag is het met 15 graden een stuk frisser dan de dagen daarvoor.

  Normaal is oktober de natste maand van het jaar. Gemiddeld over het land valt 83 mm regen en zijn er slechts 11 geheel droge dagen. Van deze hoeveelheid regen verdampt zo’n 28 mm en de rest wordt afgevoerd door sloten en kanalen of zakt in de bodem. Gisteren en vandaag heeft het vooral in de Randstad geregend en daar is 5-15 mm gevallen.

  Eerste droge dag van de maand

  Komende dagen kunnen enkele buien ontstaan en met 15-18 graden is het normaal herfstweer. Vrijdag wordt waarschijnlijk de eerste droge dag van de maand. Het is dan vrij zonnig en met 17 tot 20 graden ook wat warmer dan normaal. In Zuid-Limburg kan het 21 graden worden.

  Het weekend begint prima met zaterdagochtend zonnige perioden en stapelwolken. Met 17-21 graden is het vrij warm, maar van nazomerweer is geen sprake. In de middag neemt de bewolking toe, kunnen enkele buien ontstaan en staat er een matige zuidwestenwind.

  Zaterdagavond en in de nacht naar zondag kan een grootschalig regengebied over het land trekken. Daarbij kan de wind flink uithalen met langs de westkust mogelijk een stormachtige wind en zware windstoten. De koers van het windveld is op dit moment nog onzeker, dus het kan ook alleen gaan regenen. Over zondag zijn de meeste weermodellen het wel eens: het  wordt kouder met in de middag 13-15 graden. Er zijn veel wolkenvelden en verspreid over het land komen buien voor.

  Droge toer

  Na het weekend is overwegend droog met stapelwolken en ook zonnige perioden. De middagtemperatuur stijgt naar 15-17 graden en daarmee is het een graadje warmer dan normaal. Hiermee is oktober op de droge toer.

  Foto: J. Wiersema

  Door: Matthijs van der Linden