Weeronline
Weeronline
  Orkaan Jerry komt mogelijk nabij Sint Maarten

  Waarschuwing voor Nederlandse SSS-eilanden vanwege orkaan Jerry

  Aangemaakt: 19 sep 2019, 11:21 uur

  De Bovenwindse eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba staan onder ‘tropical storm watch’. De bevolking moet zich voorbereiden op extreme weersomstandigheden. Dat heeft minister-president van Sint Maarten, Leona Romeo-Marlin, woensdagavond laat (lokale tijd) in een nationale rede via tv en sociale media tegen haar bevolking gezegd. Tropische storm Jerry zal uitgroeien tot orkaan en ten noorden van de eilanden passeren.

  In september 2017 werden de eilanden, bijzondere gemeenten van Nederland, getroffen door orkaan Irma die heel veel schade veroorzaakte. Zeker Sint Maarten, een autonoom land in het Koninkrijk, is nog niet hersteld daarvan. Dit ondanks de ruim 500 miljoen euro die Nederland via de Wereldbank ter beschikking heeft gesteld voor de wederopbouw.

  Jerry wordt orkaan

  Tropische storm Jerry groeit donderdag waarschijnlijk uit tot een orkaan van de eerste categorie. Hij bevindt zich nu zo’n 1000 kilometer ten oosten van de Bovenwindse Eilanden.

  Naar verwachting trekt de storm vlak langs de eilanden, waartoe ook Sint Eustatius, Saba en Sint Maarten behoren. De laatste, het meest noordelijk gelegen eiland, ligt waarschijnlijk het dichtst bij het pad van Jerry.

  Voor de eilanden geldt een zogeheten ‘storm watch’, wat geldt als een waarschuwing. Ook voor Barbuda, Anguilla en St. Barthelemy geldt het signaal. Bij een ‘watch’ is er binnen 48 uur kans op een orkaan, bij een ‘storm warning’ binnen 24 uur.

  Jerry buigt later af naar het noorden, waardoor mogelijk Bermuda op het pad ligt. De eerder door orkaan Dorian getroffen Bahama’s lijken buiten schot te blijven.

  Lees ook: wat is het verschil tussen een orkaan en een tornado?

  We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Zet jij ons in het zonnetje? Stem hier.

  Foto: ANP

  Door: ANP/Weeronline