Weekendweer: heerlijk voor buitenactiviteiten

19 augustus 2022, 07:30

Heerlijk fietsweer dit weekend. Foto: Albert Thibaudier.

Dit weekend is het heerlijk weer voor om lekker actief buiten bezig te zijn. Of je nu naar een festival gaat of een stevige wandeling of fietstocht maakt. De temperatuur is er ideaal voor en de kans op regen is klein. De details lees je in deze gedetailleerde weekendverwachting.

Vorig weekend was het met tropische hitte en veel zonneschijn perfect weer om te bakken en braden op het strand. Dit keer leent het weer zich meer om actief buiten bezig te zijn met temperaturen van 22 tot 26 graden. Het is daarbij overwegend droog met zonnige perioden. Kortom: uitstekende condities voor activiteiten zoals wandelen, fietsen of welke buitensport je ook maar wil gaan doen. Ook is het heerlijk weer om te tuinieren, een terrasje te pakken of de barbecue aan te steken. En ook voor festivals zoals Lowlands is dit het ideale weer.

Na de regen- en onweersbuien, die vandaag over het land trekken, klaart het vanavond vanuit het westen geleidelijk op. Vannacht koelt het af naar 10 tot 15 graden. Slaap je vannacht in een tentje op de camping? Leg dan je warme slaapzak maar vast klaar, want aan de grond wordt het nog een paar graden kouder. Er kan regionaal mist ontstaan.

Veel zon op zaterdag

Zaterdag is de zonnigste dag van het weekend. De meeste zonuren zijn voor de kustgebieden. Landinwaarts komen vooral ’s middags ook behoorlijk wat stapelwolken voor, een enkel exemplaar groeit ook uit tot een kortdurende bui. De middagtemperatuur komt uit op 23 graden aan zee tot 25 á 26 graden in het oosten en zuidoosten. Er waait een meest matige zuidwesten- tot westenwind.

Er wordt zaterdag maximaal zonkracht 5 verwacht in het noorden en zonkracht 6 in het zuiden. Jouw onbeschermde huid kan bij deze waarden in ongeveer een half uur verbranden. De zon schijnt het felst tussen 12 en 15 uur. In de eerste helft van de ochtend en eind van de middag is de zonkracht in deze tijd van het jaar te zwak om nog te verbranden.

Tijdens de nacht naar zondag koelt het onder een vrij heldere hemel af naar 16 graden aan de westkust tot 12 langs de Duitse grens. Dat wordt dus weer een vrij frisse nacht op de campings. En dat is even wennen na een hele reeks warme nachten eerder deze week.

Zondag meer wolken en kans op een lokale bui

Ook zondag is het prima weer om buiten te vertoeven. Wel zien we dan wat meer bewolking aan de hemel. Er trekken velden met sluierbewolking over het land en er ontstaan wat meer stapelwolken. Plaatselijk kunnen deze uitgroeien tot een enkele bui. Vooralsnog lijkt de kans daarop het grootst voor de noordelijke helft van het land. Hou de regenradar zondag dus wel even in de gaten, maar onthoud ook dat je het meestal droog zal houden.

Maandag trekt waarschijnlijk een aantal buien over het land. Daarna lijkt opnieuw een droge en zonnige periode aan te breken. Dat is goed nieuws voor als je nog op vakantie bent in eigen land, maar slecht nieuws voor de heersende droogte. Meer over het weer in de komende week lees je in ons weerbericht.

Dit weekendbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black