Flinke regenbuien nodig om waterpeil rivieren te laten stijgen

19 augustus 2022, 08:18

Lage waterstand. Foto: ANP / Remko de Waal

Er moet nog heel wat gebeuren om het waterpeil in de rivieren te laten stijgen. Lokale buien, zoals die eerder deze week vielen en die vandaag verwacht worden, helpen onvoldoende.

Om de rivieren te laten stijgen is veel regen op grote schaal nodig. De lokale buien van dinsdag en woensdag vielen juist niet of nauwelijks in het stroomgebied van de Rijn of de Maas. Komende dagen trekken wel buien over de stroomgebieden van deze voor ons land belangrijke grote rivieren. Het is afwachten of deze neerslag iets verandert aan de lage waterstanden.

Doordat veel zijtakken van de grote rivieren zeer laag staan zullen deze zich bij flinke regenval eerst vullen. Het is echter de vraag of daarna het waterpeil in de hoofdtakken snel gaat stijgen.

Lees alles over de droogte en waterstanden

Vochtige grond

De stroomgebieden van de Rijn en de Maas krijgen vooral vrijdag en maandag te maken met enkele buien. Toch valt er niet heel veel neerslag. Er wordt op de meeste plaatsen zo'n 5 tot 15 millimeter verwacht. Maar er zullen ook drogere en nattere plaatsen zijn. De grond zal hierdoor vochtiger worden en kleine slootjes en riviertjes kunnen mogelijk een lichte stijging van het waterpeil verwachten. Met stuwen zal dit water zo veel mogelijk worden vastgehouden.

Lees ook: Rijn bereik laagste waterstand ooit en zakt verder

Om deze reden en vanwege de beperkte neerslaghoeveelheden zal een stijging in het waterpeil van de Rijn en de Maas amper zichtbaar zijn. Er kan wel een tijdelijke stabilisatie optreden, voordat het waterpeil volgende week tijdens droog weer verder daalt.

In de Alpen vallen komende tijd wel grote hoeveelheden regen, maar dit is vooral aan de zuidkant van de Alpen. Toch kan ook aan de noordkant van de Alpen regionaal veel regen vallen. Dit water moet vervolgens nog een lange weg door Duitsland afleggen, voordat het eventueel Nederland kan bereiken. Wel kan dit uiteindelijk voor stabilisatie of zelfs een lichte stijging van de waterstanden zorgen, maar in eerste instantie moeten de stuwmeren en zijriviertjes zich vullen voor de hoofdrivier kan gaan stijgen.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black