Noodtoestand afgekondigd in Californië vanwege bosbranden

19 augustus 2020, 12:34

Bosbranden
ca1693e4-brand-usa-1240x600
ca1693e4-brand-usa-1240x600
ca1693e4-brand-usa-1240x600

In Californië is vanwege hevige bosbranden de noodtoestand afgekondigd. De bosbranden zijn het gevolg van blikseminslagen tijdens zware onweersbuien. Het gebied heeft momenteel te maken met een historische hittegolf met temperaturen die oplopen tot ruim boven 40 graden.

Alle beschikbare middelen worden ingezet om de bevolking te beschermen en het vuur de bestrijden. In 24 uur zijn zo’n 6000 blikseminslagen vastgelegd. Door dit grote aantal inslagen ontstonden zeker 200 bosbranden. Vanwege de heersende droogte verspreidt het vuur van deze beginnende bosbranden zich snel.

Sinds vrijdag is het bijzonder heet in Californië. In Death Valley werd 54,5 graden gemeten, een record. Volgens het Amerikaanse weerbureau, National Weather Service, is het de hoogste temperatuur ooit in augustus in de VS. Mogelijk is het zelfs de hoogste temperatuur die ooit op de aarde is gemeten.

De grootste netbeheerder in de staat besloot zaterdag uit voorzorg de stroomtoevoer af en toe uit te zetten. Inwoners zetten vanwege de hitte namelijk massaal ventilators aan. Zonder maatregelen zou het elektriciteitsnet overbelast raken.

Foto: ANP / EPA / Christian Monterrosa

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven