Dertiende etappe Giro d'Italia verder ingekort om extreem weer

19 mei 2023, 12:30

De wielrenners krijgen last van veel regen. Foto: EPA / LUCA ZENNARO

De dertiende etappe van de Giro d'Italia is verder ingekort vanwege het extreme weer in Italië. De rit van vrijdag is slechts 75 kilometer lang.

"Gezien de ongunstige weersomstandigheden, met name in het Italiaanse deel, heeft de organisatie besloten aan de verzoeken van de renners tegemoet te komen door het protocol inzake extreem weer toe te passen", meldde de organisatie vrijdagochtend. De start is opgeschoven en vindt nu plaats in Le Châble. Het slot van de etappe blijft ongewijzigd. De finish vindt nog altijd plaats in Crans Montana.

In de regio waar oorspronkelijk werd gestart, het Italiaanse Borgofranco d'Ivrea, valt vrijdag naar verwachting zo'n 30 millimeter aan neerslag. Het blijft regenachtig in deze regio. Tot en met zondag kan er 120 millimeter regen vallen, lokaal mogelijk nog meer. Bovendien is het met maximumtemperaturen rond de 15 graden vrij fris. Er staat weinig wind en als de renners later op de dag in Crans Montana arriveren, wordt het droger.

Dinsdag werd al besloten dat de renners niet over de Grote Sint-Bernhardpas, bij de grens met Zwitserland, zouden rijden. Tijdens de etappe van zaterdag is het ook regenachtig. In de dagen erna wordt het weer droger. Met name in de derde week van de Giro wordt de organisatie nog voor grote uitdagingen gesteld door het weer. Er zijn dan veel bergritten.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black