Boeren in Zeeland vrezen door droogte voor oogst

19 mei 2020, 17:17

Droogte
ANP-409772381-1-1240x600
ANP-409772381-1-1240x600
ANP-409772381-1-1240x600

De droogte heeft grote gevolgen voor de oogst voor boeren in Zeeland. Gewassen als suikerbiet, tarwe, gerst, graszaad en uien komen maar moeilijk boven de grond en aantal boeren heeft daarom al grote delen van de oogst moeten afschrijven, meldt Omroep Zeeland.

Als gevolg van de droogte is de grond heel zwaar waardoor de plantjes moeite hebben door de zware klei naar boven te komen. Bijkomend probleem is dat het afgelopen winter niet heeft gevroren. Als het vriest, zet de grond uit. Daardoor komt er meer ruimte voor water en planten die door de klei heen kunnen groeien. De combinatie van een gebrek aan vorst, een stevige wind en de droogte van de afgelopen maanden is funest. Akkerbouwer Hendrik-Jan ten Cate uit Poortvliet spreekt van “een zorgelijke situatie”. Normaal gesproken staan de gewassen halverwege mei al boven de grond.

Ten Cate denkt dat de droogte voor een kleine oogst zal zorgen voor de boeren. Dat gebeurde is 2018 ook, toen het net als dit jaar langdurig amper regende. Dit jaar lijkt het nog wat erger te zijn. Het huidige neerslagtekort werd twee jaar geleden pas eind juni bereikt.

Sinds half maart heeft het in Zeeland – en de rest van Nederland – nauwelijks geregend. Ook de komende weken worden geen grote hoeveelheden neerslag voorspeld.

Lees hier de meeste uitgebreide weersverwachting van Nederland.

Foto: ANP

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven