Weeronline
Weeronline

  Zo warm wordt het dit paasweekend

  Aangemaakt: 19 apr 2019, 07:25 uur

  Dit weekend wordt het heerlijk warm en zonnig weer. De temperatuur komt op de meeste plaatsen uit op 23-24 graden. Vandaag en morgen zijn de warmste dagen van het weekend. In het zuiden en zuidoosten wordt het lokaal zomers warm met maar liefst 25 graden! Met deze temperaturen is het zo’n 10 graden warmer dan normaal.

  Vandaag krijgen we al een goed voorproefje voor de rest van het paasweekend. Er staat een matige oostenwind en de zon schijnt volop. Fietsend naar het werk of de tent opzetten op de camping, overal in het land kan genoten worden van het droge en zonnige lenteweer. Het wordt 22-25 graden.

  Morgen is het weerbeeld niet veel anders dan op Goede Vrijdag. De zon schijnt flink, de wind is zwak tot matig en komt uit het oosten tot noordoosten. Het wordt de warmste dag van het paasweekend. Het kwik stijgt naar 23 graden in het noorden tot ruim 25 in het zuiden en de Zuid-Hollandse duinen. In Brabant en Limburg kan het lokaal zelfs 26 graden worden! Op de Wadden is het met 18 graden iets frisser, maar nog steeds aangenaam lenteweer. Normaal is het in deze tijd van het jaar bijna tien graden kouder. Maxima van 13-16 graden zijn gebruikelijk.

  Op Eerste Paasdag staat er weinig wind en schijnt de zon opnieuw uitbundig. Met maxima van 17 graden in het uiterste noorden tot ruim 24 graden in het zuiden kan zelfs buiten van de paasbrunch genoten worden. Daarna is het heerlijk uitbuiken op het terras of kan er een lekkere wandeling gemaakt worden. Voor wie ’s avonds de barbecue wil aansteken is het ook prima weer. Het blijft in de avond nog een enige tijd vrij warm, maar vanaf een uur of 8 is op veel plaatsen de jas wel weer nodig.

  Op Tweede Paasdag is het met 22-25 graden wederom heerlijk lenteweer. Er is wel wat sluierbewolking maar de zon schijnt nog steeds volop. De oostenwind is zwak tot matig. In het Waddengebied kan de wind aantrekken naar vrij krachtig.

  Insmeren nu al verstandig

  Het is verleidelijk om in de zon te genieten van het warme lenteweer, maar rond deze tijd van het jaar moet je wel oppassen voor verbranding. De huid is nog niet gewend aan de zon en daarom kan je sneller verbranden dan je zou verwachten. Op zondag is er een matige zonkracht met UV-index 5. Een lichte huid kan dan gemakkelijk verbranden. Aan zee kan de wind in de loop van de dag aanlandig worden, waardoor het een stuk koeler is. Je kunt dan nog wel even snel verbranden.

  Nadeel voor hooikoortspatiënten

  Hooikoortspatiënten kunnen een extra nadeel ondervinden aan het zonnige warme weer. Door het warme weer wordt veel pollen geproduceerd. Vooral mensen die allergisch zijn voor het pollen van de berk kunnen klachten krijgen, aangezien de berk al enige tijd vol in bloei staat. Berkenpollen is sterk allergeen en veroorzaakt veel hooikoortsklachten.

  Paasvuren afgelast

  Door het droge weer is op verschillende plaatsen het paasvuur al afgelast meldt het ANP. Doordat er de afgelopen tijd weinig regen gevallen is, is het op de meeste plaatsen zeer droog. Hierdoor is er een grotere kans op natuurbranden. Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten voor bermbranden. Het RIVM waarschuwde ook al voor een verslechterde luchtkwaliteit, doordat de vreugdevuren smog en rook veroorzaken.

  Foto: ANP

  Door: Marlotte van der Heiden