Weeronline
Weeronline

  Insmeren nu al verstandig

  Aangemaakt: 19 apr 2019, 10:22 uur

  Met het fraaie weer is het verleidelijk om in de zon te genieten, maar rond deze tijd van het jaar moet je wel oppassen voor verbranding. De huid is nog niet gewend aan de zon en daarom kan je sneller verbranden dan je zou verwachten.

  Op zondag is er een matige zonkracht met UV-index 5. Een lichte huid kan dan gemakkelijk verbranden. Aan zee kan de wind in de loop van de dag aanlandig worden, waardoor het een stuk koeler is. Je kunt dan even snel verbranden, want de zonkracht hangt niet af van de temperatuur.

  Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert tussen 12.00 en 15.00 uur uit de zon te blijven. Daarnaast wordt aangeraden de huid goed in te smeren. Een beetje uv-straling van de zon is goed. Het zorgt ervoor dat ons lichaam vitamine D aanmaakt. Te veel uv-straling is niet goed volgens het RIVM. De huid verbrandt en veroudert sneller. Ook kan uv-straling bijdragen aan staar. Op de lange termijn is zonverbranding de belangrijkste oorzaak van huidkanker, benadrukt de organisatie.

  Foto: ANP

  Door: ANP/Weeronline